Ferd Grapperhaus waarschuwt dat Nederland aantrekkelijker wordt voor criminele organisaties. "De Mexicanen komen", zegt hij alarmerend. Als minister ziet hij voor zichzelf een taak in de bestrijding. En hij wil hoe dan ook door in de politiek.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus ziet in de komende tijd grote uitdagingen. De coronacrisis natuurlijk, maar ook op het gebied van criminaliteitsbestrijding. "De misdaad denkt dat ze een staat binnen een staat zijn."

Staat binnen een staat

Politiek commentator Joost Vullings sprak minister Grapperhaus tijdens een wandeling door de Noord-Hollandse polders bij Ilpendam. De oprukkende criminaliteit baart hem als minister zorgen, vertelt hij.

Hij geeft direct een voorbeeld van een populaire 'bedrijfstak' in de misdaad. "We hebben de eerste helft van dit jaar meer crystal meth-laboratoria ontmanteld dan het hele vorig jaar."

Minister Grapperhaus: "Het is mogelijk om de georganiseerde criminaliteit terug te dringen."

'Georganiseerde misdaad kunnen we zo goed als weg krijgen'

Hij ziet een verharding en waarschuwt dat Nederland aantrekkelijker wordt voor criminele organisaties uit het buitenland. "De Mexicanen komen", zegt hij alarmerend. "En dat zijn hele nare, akelige types."

Pessimistisch wordt hij er niet van, en tijdens de wandeling komt hij met een spectaculair en hoogst opmerkelijk toekomstbeeld. Die georganiseerde misdaad kunnen we in Nederland wel onder de duim krijgen, denkt hij. "Ik denk dat we naar een maatschappij kunnen waar we die hele schadelijke misdaad, die zich als een soort gif in de bovenwereld heeft bewogen, zo goed als weg kunnen hebben."

Lees ook

Door in de politiek, desnoods als Kamerlid

Ook over zijn toekomst in de politiek is hij duidelijk, hij wil nog wel even door. "Als de partij vindt dat ik een belangrijke rol kan spelen voor het CDA, dan wil ik op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen." Als het CDA dat tenminste wil, licht hij toe. "De partij moet mij wel eerst een rapportcijfer geven hoe ik het de afgelopen jaren heb gedaan. Dat vind ik belangrijk. Als men zegt 'we vinden dat je het goed hebt gedaan', dan vind ik ook dat je je kandidaat moet stellen."

En als het CDA niet gaat regeren en Ferd Grapperhaus geen post als minister kan krijgen? Dan neemt hij met alle plezier plaats in de Kamerbankjes. "Ik zie het absoluut niet als een degradatie om Kamerlid te worden."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.