Voorkom drama’s als de moord op Els Borst en zorg dat extreem verwarde personen veel eerder een goede behandeling krijgen. Dat is de oproep van hulpverleners, artsen en familie van verwarde personen. “Waarom moeten we wachten tot het vreselijk misgaat, voordat mijn zoon goede zorg kan krijgen?”

Joke van der Meulen is moeder van Kees, een man van 28 met een autistische stoornis. Zo makkelijk hij was als kind, zo ingewikkeld wordt hij als puber. Al op zijn 13de levensjaar komt hij in aanraking met drugs en stapelen de problemen zich op. “Op het moment dat hij drugs ging gebruiken werd hij voor ons steeds moeilijker bereikbaar Hij voelde zijn pijn niet meer, maar daarmee verergerden de problemen eigenlijk alleen maar.”

 “Bang dat er slachtoffers zouden vallen”

Joke zag haar zoon steeds verder afglijden, ze waarschuwde dat het fout zou gaan, maar niemand greep in.“Ik zag hem steeds angstiger en daardoor agressiever worden. Je hoort die verhalen uit de media waar het fout gaat. Was echt heel bang dat er slachtoffers zouden vallen.”

Als “hete aardappel” doorgeschoven

"De situatie van Joke is zeker niet uniek" zegt hoogleraar en behandelaar Niels Mulder. Veel meer families lopen tegen een muur aan. Mulder: “Als je in dit soort gevallen geen goede zorg verleent, dan creëer je echt risico’s. In plaats van dat deze zeer verwarde patiënten een goede behandeling krijgen, gaan ze eindeloos heen weer tussen crisisopvang en thuis." Mulder: "Ze gaan veel te veel van loket naar loket. En we weten dat ze dan juist extra kwetsbaar zijn en in de problemen kunnen  komen." 

“Waarom wachten tot het fout gaat?”

Joost à Campo, psychiater in Heerlen, maakte zich grote zorgen en besloot iets concreets te doen voor deze groep. Hij lanceerde een nog niet bestaande vorm van zorg, ’transforensische’ zorg. Dat komt er op neer dat à Campo deze groep niet alleen op de reguliere manier behandelt, maar ook kijkt naar hoe voorkomen kan worden dat deze psychiatrische patiënten met het strafrecht in aanraking komen. Daarom neemt à Campo deze patienten gedwongen op met een civielrechtelijke machtiging. “Er is nu een groep die letterlijk tussen wal en schip valt, waarvan de gewone GGZ zegt dat ze die niet aankunnen. En forensische behandeling kunnen we nu pas aanbieden als er een strafbaar feit is begaan. Maar moeten we dan eerst wachten tot het fout gaat, voordat we mensen goed gaan behandelen?” Joost à Campo heeft nu 8 bedden waar hij deze ‘transforensische’ zorg toepast. Volgens de psychiater is zijn aanpak zeer succesvol en hebben al meerdere GGZ-instellingen interesse getoond.

3000-5000 zeer verwarde personen

Naar schatting zijn er zo’n 3000-5000 psychiatrische patiënten met zeer verward gedrag die moeilijk binnen de reguliere zorg te handhaven zijn Een groot deel hiervan is nog niet in aanraking geweest met strafrecht. Vaak zijn er wel zorgen van familie dat het ieder moment fout kan gaan.

info
clock 01-12-2017 01:00

Reactie GGZ Nederland:

Een groep van 3000-5000 mensen die dusdanig problematisch zijn dat ze niet te handhaven zijn, herkennen wij niet. Hoe erg de problemen van mensen ook zijn, er zijn binnen de (forensische) GGZ vrijwel altijd passende behandelmethoden. Bijvoorbeeld in de zogenaamde beveiligde zorg: de gesloten setting of, in uiterste geval, de forensisch psychiatrische centra.

De transforensische zorg in Heerlen is volgens GGZ Nederland een uitstekend voorbeeld van een van de initiatieven op het vlak van de beveiligde zorg. Hierin staat niet de financiering van de patiënt, maar zijn/haar zorgvraag en mogelijk risico centraal. Door ook bij patiënten die nog geen strafbaar feit hebben begaan wel forensische methodieken toe te passen kunnen mogelijke delicten worden voorkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.