André de Vries, de man die ervan werd verdacht de brand bij de vuurwerkramp bij SE Fireworks in Enschede te hebben aangestoken, is afgelopen week overleden en maandag gecremeerd. André de Vries had darmkanker en is 46 jaar geworden. Hij schreef een afscheidsbrief waarin hij zijn frustratie uit over de overheid en media.

De Vries was in 2002 veroordeeld voor brandstichting bij vuurwerkdepot SE Fireworks in Enschede. Hij kreeg 15 jaar cel, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. Volgens twee ex-rechercheurs was er gesjoemeld met het bewijs tegen De Vries. Hij kreeg een schadevergoeding van 125.000 euro, omdat hij 2,5 jaar ten onrechte had vastgezeten.

De Vries schrijft onder meer: 

Wanneer ik terugblik op mijn leven kan ik nog steeds niet aanvaarden dat ondanks alle bemoeienis van veel mensen op verschillende niveaus de onderste steen nooit boven is gekomen m.b.t. de vuurwerkramp en mijns inziens mensen op hoog niveau gedekt worden door de Nederlandse overheid.

Vanavond in EenVandaag meer over het overlijden van De Vries en de vuurwerkramp van 2000. Door de brand op 13 mei ontploften de opslagruimten van SE Fireworks. De explosie vaagde de wijk Roombeek weg. Daardoor vielen 23 doden en bijna 1000 gewonden.

EenVandaag spreekt met oud-rechercheur Jan Paalman van het politieteam dat de ramp onderzocht en met strafpleiter Geert-Jan Knoops die De Vries bijstond in zijn zoektocht naar eerherstel.

Paalman is oud-rechercheur van het Tolteam van de politie Enschede dat het onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp deed. Hij werd uit het team gezet na onenigheid over de lijn van het onderzoek. Paalman heeft altijd volgehouden dat de justitietop André de Vries ten onrechte als dader heeft aangewezen en dat de werkelijke oorzaak van de ramp in de doofpot is gestopt. De oorzaak van de vuurwerkramp is nooit opgehelderd ondanks vele onderzoeken.

De Vries zegt ook dat hij 'verdrietig, teleurgesteld en jammer genoeg letterlijk verbitterd' is gestorven. Hij voegt er aan toe: 'Ik hoop dat diegenen die hun macht lijken te hebben misbruikt om zo veel onrecht in de beerput te stoppen, ooit bestraft worden, er kleeft veel bloed en verdriet aan hun handen.'

De twee eigenaren van SE Fireworks, Rudi Bakker en Willie Pater, hebben in de cel gezeten. Volgens de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad was het aan hen te wijten dat een klein brandje kon uitlopen op een zware explosie. Op het terrein was te zwaar vuurwerk opgeslagen en het bedrijf had de milieuvoorschriften overtreden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.