Veertien lidstaten van de Europese Unie, Canada en de Verenigde Staten zetten Russische diplomaten uit. Ook premier Rutte heeft laten weten dat Nederland twee diplomaten uitzet. Amerika verwijdert zestig diplomaten en sluit het consulaat in Seattle. Duitsland zet vier Russen het land uit.

Aanleiding is de gifgasaanval op de Russische spion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. Minister Blok zegt tegen het AD dat het 'zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is' voor de aanslag. Volgens Blok is er 'geen geloofwaardige alternatieve verklaring'.

Premier Rutte noemt de aanslag op Skripal 'weerzinwekkend' en is een dergelijke aanval 'niet te tolereren'. Ook voor Rutte is het duidelijk: Rusland zit achter de gifgasaanval. De twee Russen hebben twee weken om Nederland te verlaten. Rusland heeft ook gereageerd. De Russische ambassadeur in Washinton heeft gezegd dat het besluit de Amerikaans-Russische relatie verwoest. Rusland heeft teleurgesteld gereageerd op de uitwijzing van westerse landen. Volgens het Russische ministerie van Buiteladse Zaken zetten de landen daarmee een nieuwe stap richting escalatie.

Zaak Skripal

Skripal werd bewusteloos gevonden op een bankje, samen met zijn 33-jarige dochter. Bij de aanstal werd het zenuwgas novitsjok gebruikt. Het middel werd in de jaren 70 en 80 in de Sovjet Unie ontwikkeld. 

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog geen bewijzen voor die stelling openbaar gemaakt. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft monsters van het gebruikte middel in onderzoek. De uitkomst daarvan zal nog zeker een week op zich laten wachten. Rusland ontkent elke betrokkenheid. Moskou stelt dat de Britten, die uit de Europese Unie wil stappen, de kwestie Skripal misbruiken om de de betrekkingen tussen de EU en Rusland te beschadigen. 

KIJK EN LEES MEER

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.