Sergei Skripal, de voormalig Russische dubbelspion, is vergiftigd in een winkelcentrum in het zuidwesten van Engeland. Zijn toestand is kritiek, nadat hij een nog onbekende stof toegediend heeft gekregen. Het Kremlin heeft aangegeven 'volledig te willen meewerken aan het onderzoek naar het incident.'

Skripal werd bewusteloos gevonden op een bankje, samen met zijn 33-jarige dochter. Ook zij ligt momenteel op de intensive care. De Russische dubbelspion woont sinds 2010 in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS. Skripal is in 2006 door Rusland veroordeeld wegens hoogverraad en kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar voor spionage tegen de Britten. Zo zou hij informatie hebben doorgespeeld aan MI6, de Britse geheime dienst en daar 100.000 dollar voor hebben gekregen. 

Opvallend dat er weer een Russische geheimagent is vergiftigd

Volgens journalist Joost Bosman is er een duidelijk patroon te zien. "In 2000 was het de Oekraïense president die vergiftigd werd. Er werd gezegd dat de Russische geheime dienst daar achter zou zitten. Vervolgens was er de zaak Litvinenko. Hij werd in Londen met polonium vergiftigd en ook daar werd gezegd dat de geheime dienst de opdrachtgever was. En dan is er nog de moord op oppositieleider Boris Nemtsov. Er is een duidelijk patroon en het zou wel heel toevallig zijn als de Russische geheime dienst daar niet bij betrokken is." Bos benadrukt dat er momenteel nog geen bewijs is dat het ook om een vergiftiging gaat. 

Russische presidentsverkiezingen

Op 18 maart vinden er in Rusland presidentsverkiezingen plaats en Vladimir Poetin wil opnieuw president worden. In dat kader vindt Bos het ook onlogisch als Rusland achter het incident zou zitten. "Als het een vergiftiging is, dan straalt dat alleen maar heel negatief af op Poetin. Skripal leidde al acht jaar lang een teruggetrokken leven, is veroordeeld in Rusland en heeft zitten brommen achter de tralies. In 2010 is hij in een spionnenruil terecht gekomen, dus waarom zou je die man acht jaar later nog een keer terugpakken?"

Een correspondent van de BBC zag trouwens nog wel iets opvallends in de grootste krant van Rusland, de Pravda. Op de dag dat de oud-spion in Engeland vecht voor zijn leven bedankt Poetin uitvoerig zijn geheime dienst voor het ontmaskeren van bijna 400 spionnen. Een toevallige samenloop van omstandigheden of niet?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.