Tientallen "gevaarlijke eenlingen" zitten tijdens de inhuldiging van Willem Alexander tot koning vast of worden in de gaten gehouden. Dit alles, in de hoop dat de dag rustig zal verlopen. Een van hen is Erwin Lensink, de man die tijdens Prinsjesdag op 21 september 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide. Vorig jaar tijdens Prinsjesdag werd hij ook al vastgezet. Toeval, zegt het Openbaar Ministerie. Maar is het wel toeval, of is hier sprake van gericht beleid?

Hetzelfde toeval trof namelijk de Damschreeuwer. Na het verstoren van de Dodenherdenking in 2010, zat hij in 2011 vast tijdens Dodenherdenking voor een ander delict. Hij werd ook vastgezet tijdens een bezoek van Beatrix in maart 2012 aan Amsterdam, een maand later tijdens het bezoek van de Turkse premier Gül aan Amsterdam werd hij nogmaals vastgezet. Hierdoor zat hij ook tijdens de Dodenherdenking 2012 vast. 

Hoe ver mag je gaan om de veiligheid te garanderen en blijf je met dergelijk beleid wel binnen de wet? Lees hieronder de reactie van het Openbaar Ministerie:

Tegen verdachte  ligt sinds januari een aangifte van belaging. De verdenking is dat hij gedurende langere tijd  inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer.

Voor zover bij de verdediging of bij de familie de indruk zou zijn ontstaan dat hier sprake is van een bewust geplande aanhouding met het oog op 30 april, stelt het OM  dat dit niet het geval is.

Dat de voorgeleiding bij de rechter commissaris uiteindelijk op 19 vrijdag april heeft plaatsgevonden, waardoor verdachte op dit moment in voorlopige hechtenis zit, is het gevolg van de volgende omstandigheden:

  • Verdachte is begin februari uitgenodigd om zich te melden in verband met de aangifte. Verdachte heeft hieraan geen gehoor gegeven, maar is naar Duitsland vertrokken.
  • Omdat verdachte liet weten dat hij zich niet vrijwillig zou melden, is door het OM een Europees Arrestatiebevel uitgevaardigd. In het kader van dit Europees Arrestatiebevel is hij op 13 februari gearresteerd.
  • Verdachte heeft zich vervolgens in Duitsland verzet tegen een overlevering. Hierdoor  kon hij niet op korte termijn worden overgeleverd, maar is de  procedure via de Duitse rechter gevolgd.
  • Deze procedure neemt enige tijd in beslag, waarna verdachte op woensdag 17  april in Nederland is aangekomen en op vrijdag 19 april is voorgeleid bij de rechter commissaris. De rechter commissaris heeft de bewaring voor 14 dagen bevolen.

Wilt u reageren op dit item? Mail dan naar [email protected]