Sinds maart zijn Viagra en soortgelijke middelen in Groot Brittannië zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. De potentiële koper moet wel (online) wat vragen beantwoorden. Na goedkeuring door een apotheker mag hij het medicijn dan ophalen bij de apotheek. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in Utrecht pleit ervoor om erectiepillen ook in Nederland receptvrij te gaan verkopen via apotheken.

Meer dan de helft gebruikers haalt erectiepillen van de illegale markt

Ruud Coolen-van Brakel is directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijnengebruik. “Uit onderzoek blijkt dat meer dan zestig procent van de mannen erectiepillen nu van de illegale markt haalt, vooral via websites." Hij is voorstander van vrijgave van erectiepillen. "Analyse van rioolwater laat zien dat zeker 150.000 mannen erectiepillen gebruiken, terwijl in dezelfde tijd maar 45.000 recepten worden afgegeven. Dat is echt spelen met je gezondheid, een soort Russische roulette voor de gebruiker. Of het werkt helemaal niet, of juist veel te veel, of er zit echt giftig spul in.”

De werkende stof in erectiepillen kan inderdaad gevaarlijke bijwerkingen hebben voor mannen met hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, hartproblemen of diabetes. Vooral bij namaak pillen is dit risico moeilijk in te schatten.

Enorm gevoel van schaamte

Coolen-van Brakel pleit ervoor om erectiepillen receptvrij te maken omdat de drempel om naar huisarts te gaan en een recept te halen veel te hoog ligt. “Mannen vinden het heel lastig om een recept te halen, er heerst een enorm gevoel van schaamte. Geef het middel dan vrij, wel met goede voorlichting bij apotheek, dan heb je in ieder geval zicht op wie het gebruikt en weet je of het goed spul is of niet.” 

Van het argument dat vooral farmaceuten baat hebben bij het vrijgeven van erectiemiddelen wil Coolen-van Brakel niets weten. “Het patentrecht is vervallen, dus het is geen handig trucje van de fabrikant om makkelijk geld in het laatje te krijgen. Het werkende middel wordt nu door 43 officiële aanbieders in pillen verwerkt.” Een ander belangrijk argument is volgens Coolen-van Brakel dat we hiermee de illegale markt een enorme slag toebrengen. “Troep die daar verkocht wordt, is pas echt gevaarlijk.”

Erectie maar geen lustgevoelens

Peter Leusink is huisarts en seksuoloog. Hij is fel tegenstander van het receptvrij verstrekken van erectiepillen. ”Ik snap het probleem wel, maar wat veel mannen niet beseffen is dat een pilletje hen misschien een erectie geeft maar nog geen lustgevoelens, het libido wordt er niet groter door.” 

Het is niet zodat de pilletjes de onderliggende oorzaken van een laag libido oplost volgens Leusink. “Het is geen middel tegen stress of relationele spanningen of een hele stoet andere redenen waarom iemand tijdelijk een laag libido heeft. Het is wel een medicijn,”  gaat Leusink verder, “dus moet je het alleen maar geven als er een goede reden voor is. Het werkt trouwens ook beter als je de werking even kan uitleggen.” 

Pleidooi voor alsnog afgewezen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beslist welke geneesmiddelen worden toegelaten in Nederland en voor welke medicijnen er een recept nodig is. Voorzitter Ton de Boer is stellig wat het pleidooi voor het receptvrij verstrekken van erectiepillen betreft. “Het middel kan bij sommige mannen ernstige bijwerkingen hebben, denk aan patiënten met hart- en vaatziekten of mannen met diabetes.”

Volgens huisarts en seksuoloog Peter Leusink kunnen Nederlandse mannen misschien toch beter over hun schaamte heen stappen en er met de huisarts over spreken. In plaats van zich op de schimmige internet markt te begeven.  

reactie

Reactie van College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt dat erectiepillen met het werkzame middel sildenafil op dit moment uitsluitend op recept verkrijgbaar moeten blijven. Aan het gebruik van sildenafil zijn gezondheidsrisico’s verbonden, met name bij bepaalde groepen. Denk dan aan mannen met ernstige hart- of leverkwalen, waarbij een effect op de bloeddruk gevaarlijk is. Daarom vindt het CBG dat begeleiding van een arts en apotheker altijd nodig is. Advies is dan ook: ga naar een arts als je denkt erectiepillen nodig te hebben. Mochten er nieuwe gegevens worden ingediend door een fabrikant die het middel zonder recept wil maken, dan zal het CBG opnieuw een afweging maken. De illegale handel van erectiepillen is zorgelijk maar geen reden om een middel zonder recept toe te staan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.