Oude mobieltjes laten we vaak ongebruikt in de la liggen. En dat is zonde voor klimaat en portemonnee. Sommige materialen zijn schaars en veel geld waard. "Als je het apparaat wil wegdoen, gooi het dan niet in de prullenbak, maar lever het in."

Mélisande van Engelenburg en Niels Hazekamp weten hoe waardevol een oude mobiele telefoon kan zijn. Zij lieten hun trouwringen maken van 400 mobiele telefoons die niet meer werden gebruikt. "We hadden ze snel bij elkaar verzameld, want blijkbaar heeft iedereen nog een hoop telefoons thuis liggen", zegt Mélisande.

Kobalt, goud, zilver en platina

Vooral mobiele telefoons liggen in Nederlandse huizen stof te verzamelen, waarschijnlijk zo'n 3 miljoen mobieltjes. "Dat is ongelooflijk jammer, omdat er in mobiele telefoons allerlei nuttige metalen zitten", zegt Niels Hazekamp. Hij werkt voor Closing the Loop, een bedrijf dat mobiele telefoons recyclet.

Niels Hazekamp
Bron: EenVandaag
Niels Hazekamp met een collectie gebruikte mobiele telefoons.

"Er zitten veertig verschillende mineralen zoals kobalt, goud, zilver en platina in. Kobalt is bijna alleen maar te vinden in Congo, niet het meest stabiele land ter wereld. Er is daar veel mis met de mensenrechten", zegt Niels. "De arbeidsomstandigheden in de mijnen zijn heel slecht. Maar we hebben kobalt hard nodig. Bijvoorbeeld om elektrische auto's te laten rijden."

info

Goud in je apparaat

Het winnen van grondstoffen uit oude apparaten wordt ook wel urban mining genoemd. "Uit 1000 kilo telefoons kun je 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina halen. Als we onze oude apparaten recyclen hoeven we dus veel minder mineralen uit de mijnen te halen."

Burger heeft sleutel in handen

Het feit dat Nederlanders E-waste, elektronisch afval, niet inleveren zorgt voor kopzorgen bij producenten, retailers en gemeenten. Jan Kamminga, voorzitter van de producenten van elektrische apparaten (NVMP), vindt dat burgers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Als zij niet meewerken en E-waste blijven oppotten, staan wij als producenten met lege handen. Het gaat niet alleen om mobieltjes, maar ook om andere elektrische apparatuur. De burgers hebben de sleutel in handen. Er is een uitstekend functionerend inzamelsysteem voor E-waste, maar deze pijplijn wordt aan de voorkant nog onvoldoende gevuld door de consument."

Vanaf volgend jaar gaat nieuwe Europese wetgeving van kracht die stelt dat 65 procent van de apparaten die op de markt worden gebracht ook weer gerecycled worden. Dit ligt volgens het NWR nu op 49 procent. Daarom start volgende maand de campagne 'Heel Holland Recyclet', waarbij elektrische apparaten en lampen ingezameld worden.

Mobieltje is herinnering

Hoewel hij de noodzaak van het recyclen wel inziet, peinst Adri Bimmel er niet over zijn eigen verzameling van oude mobieltjes in te leveren voor hergebruik. Als technicus op de Hogeschool Zeeland was hij verantwoordelijk voor de telefonie en verzamelt hij oude mobiele telefoons. "Ik probeer van elk model dat in Nederland is verkocht een exemplaar in handen te krijgen." Inmiddels bestaat zijn verzameling uit 900 mobieltjes. Mensen reageren volgens hem verbaasd: "Hoe hebben ze dat ooit mooi of handig gevonden? Volgens mij zijn er niet veel segmenten die zo'n snelle ontwikkeling in techniek en design meemaken."

Adri Bimmel heeft 900 mobieltjes en begrijpt wel waarom mensen hun mobieltjes niet inleveren
Bron: EenVandaag
Adri Bimmel heeft 900 mobieltjes en begrijpt wel waarom mensen hun mobieltjes niet inleveren

Volgens recyclingsorganisatie Wecycle levert driekwart van de Nederlanders zijn telefoon niet in voor recycling. Bimmel snapt wel waarom. "Het is net als een papieren agenda. Er zitten zoveel herinneringen aan vast. Je hebt hem ook altijd bij je. Dus als iemand zijn mobieltje wil bewaren lijkt me dat geen enkel probleem. Maar áls je het apparaat wil wegdoen, gooi je mobieltje dan niet in de prullenbak, maar breng het naar een officieel inzamelpunt."

Tv-reportage EenVandaag: je oude telefoons zijn geld waard dus wat doen ze in die doos op zolder

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.