We schakelen steeds meer over op mobile stroom. Auto’s op accu’s, mobile telefoons en de elektrische tandenborstel. Om alle accu’s te maken is de grondstof kobalt nodig. In het Afrikaanse land Congo is is die delfstof in grote hoeveelheden voorhanden, maar in het mijngebied moeten bewoners wijken voor deze industrie en worden mensenrechten geschonden.

Met veel beloften verlaten ze hun woningen, maar als de mijn eenmaal werkt komt er van die beloften weinig terecht. Kobalt is de stof die gebruikt wordt in lithium en dus oplaadbare batterijen. Meer dan de helft van alle kobalt zit in de grond van de Democratische Republiek Congo.

In EenVandaag documentairemaker Myrthe Verweij. Zij werkt aan een documentaire over de gevolgen van de kobaltwinning. Daarnaast het onderzoeksbureau SOMO, die er een rapport over schreef.

Tot slot een reactie van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.