De Nederlandse Ellen den Bouwmeester was op een klein kwartiertje afstand van de Morandibrug bij Genua toen die plotseling instortte. Het voelde voor Ellen even als oorlogsgebied in de Italiaanse havenstad.

Een bruggedeelte van zo'n 200 meter stortte aan het begin van de middag naar beneden. De ravage is enorm, want de brug viel op bebouwd gebied. Huizen en andere gebouwen zijn bedolven onder het puin van de brug en de autoriteiten spreken van tientallen doden.

Geen gewoon ongeluk

Ellen had gepland dat ze vandaag tijdens haar vakantie over de brug zou rijden, maar toen ze in de buurt kwam bleek dat geen optie meer: "Voordat we de afslag naar de brug moesten nemen, stopte het verkeer en kwamen er talloze hulpdiensten langs. We dachten aan een gewoon ongeluk. Toen zagen we dat de afslag afgesloten was, en dat er net iets gebeurd was." Toen ze werd omgeleid bleek al snel dat de brug was ingestort. 

De politie van Genua schrijft op Twitter dat de brug instortte na een hevige wolkbreuk. Dat merkte Ellen ook. Op het moment van het ongeluk was het noodweer, vertelt Ellen. "Het onweerde en regende echt heel erg hard." Ook de uren ervoor was het onstuimig: "Afgelopen nacht heeft het ontzettend gespookt, uren achter elkaar. Ik heb nog nooit zulk noodweer meegemaakt".

Rustig en gedisciplineerd

De hulpverlening in Genua kwam snel op gang, ziet Ellen. "Echt alles is ingezet, er komen voertuigen van het leger langs, de brandweer, allerlei soorten politie, bergingswagens, helikopters. Alles is uit de kast getrokken om alles in goede banen te leiden. Het gaat redelijk vlot en ordelijk. Er is een plan". Ook buurtbewoners en voorbijgangers reageren goed, vindt de Nederlandse. "Het verkeer om ons heen rijdt gedisciplineerd. Mensen die hier lopen gaan wel kijken maar blijven rustig. Het is niet zo dat iedereen in paniek over straat rent."

Wat de reden is voor de plotselinge instorting van de brug wordt nog onderzocht.