Een prijzenbingo, een etentje, of samen kerstliedjes zingen. Voor ouderen wordt er elk jaar veel georganiseerd om hun eenzaamheid te verzachten rond te kerstdagen. Ruim tweehonderdduizend ouderen krijgen tijdens de feestdagen geen bezoek. Een kwart hiervan voelt zich ook echt heel eenzaam. Maar het is niet de enige groep die eenzaam is.

Eenzaamheid onder alleenstaande ouders

Volgens ANBO zijn 1,5 miljoen mensen eenzaam in Nederland, waaronder de alleenstaande ouder. Happy Single Moms deed onderzoek onder alleenstaande ouders en maar liefst 60% van de ondervraagden voelt zich eenzaam met de feestdagen.“Het kan gaan om eenzaamheid die je voelt als je je kleine kind voor de feestdagen een week meegeeft aan je ex maar ook om moeders die fulltime met hun kinderen zitten. Dat is een eenzaamheid die ontstaat door het ontbreken van verbinding met leeftijdsgenoten.” Aldus Myra de Wildt, initiatiefnemer van het onderzoek.

Platform voor alleenstaand ouders

Bart, vader van twee kinderen richtte na zijn scheiding het forum ouderalleen.nl op. “Eenzaamheid is heel erg. Naar de speeltuin met de kids, leuk! Maar als je alleen bent zit je de tijd uit te zitten op het bankje. Of op vakantie… Tja dan liggen ze rond tien op bed, dan is het stil. Dan zit je daar voor je tentje omdat de meeste andere campinggasten wél met hun partner zijn.” Daarom richtte hij het platform op. Van over het hele land kondigen alleenstaanden daar op feestjes, etentjes, workshops en zelfs vakanties aan. Met als doel onder het genot van een drankje en een show andere alleenstaande ouders leren kennen.

Niet alleen eenzaam met de kerstdagen

 Eenzaamheidsexpert Jeanette Rijks looft het initiatief van Bart, maar ziet het niet als een oplossing voor alle eenzame ouders. “Als je écht eenzaam bent ben je dat altijd, 3 april, 6 november altijd. Mensen die klagen over de kerstdagen, dat noem ik moment eenzaamheid. En tja dat is gewoon even doorbijten, soms moet je accepteren dat het leven zo is, scheidingen, verlies, het hoort erbij.”
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.