Den Helder: een marinestad die worstelt aantrekkelijk te blijven voor bezoekers en inwoners. De stad staat hoog op lijstjes waar je liever niet instaat: hoge werkloosheid, mensen hebben problematische schulden en jongeren kampen met mentale problemen. Mensen met potentie trekken weg op zoek naar banen en goede scholen, degenen die achterblijven vragen veel ondersteuning.

Kampt Den Helder met een imagoprobleem? En wat kan er gedaan worden om dit te verbeteren? De gemeentelijke politiek is met 15 partijen versnipperd, wat er voor gezorgd heeft dat problemen niet goed worden aangepakt. Kunnen de aankomende verkiezingen dat veranderen?

EenVandaag gaat 'lokaal' tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. We duiken in de thema’s waar het plaatselijk écht om gaat. In vier afleveringen doet Laura Kors verslag vanuit de gemeente Den Helder, en gaat in gesprek met bewoners om te onderzoeken hoe zij omgaan met de verschillende thema's.

Aflevering 1

"Het lijkt alsof het elk jaar een beetje saaier wordt." Laura Kors spreekt een aantal willekeurige jongeren in Den Helder. Veel jongeren trekken weg, waardoor de stad vergrijst. Van degenen die blijven heeft volgens de statistieken een kwart mentale problemen.

Aflevering 2

Scheepswerf Willemsoord was ooit het kloppend hart van de Nederlandse marine. In 1995 trok de marine zich daar terug, en moest het nautisch pretpark Cape Holland daar komen. De trekpleister die het moest worden, werd het alleen niet. 

Aflevering 3

Het loopt storm op het juridisch spreekuur voor mensen met schulden in het wijkhuis. De portier vertelt: "Soms zijn er wel achttien mensen, maar ik kan er maar zeven blij maken." Het probleem van schulden is erg groot in Den Helder, maar ook komen mensen langs voor andere dingen. Er wordt ook hulp gevraagd voor hele eenvoudige zaken, zoals het maken van een printje.

Aflevering 4

In de vierde aflevering is Laura Kors in het Rob Scholte Museum, gevestigd in een oud postkantoor. Het museum is vernoemd naar kunstenaar Rob Scholte, die zelf het museum begon. "Zo komen er in elk geval mensen naartoe", is zijn uitleg. Scholte kwam vanuit Amsterdam naar Den Helder om de stad cultureel nieuw leven in te blazen, op aangeven van minister Vogelaar. "De hele stad zag zij als één grote Vogelaarwijk." Inmiddels is het voor Scholte lastig geworden om zichzelf in de stad te handhaven.

info
clock 28-02-2018 01:00

Op vrijdag 2 maart praten we op NPO Radio 1 door over de reportages, vanuit café-restaurant Leuk! op het oude marineterrein in Den Helder. Hoe gaat de lokale politiek thema’s als armoede en meer perspectief voor de jeugd aanpakken? En wat te doen met het imagoprobleem van de stad? Vooral Duitse toeristen weten Den Helder prima te vinden, maar hoe gaat stadsvernieuwing Den helder ook als woon/werkstad op de kaart zetten? Te gast: PvdA-wethouder Jeugd, Cultuur en Sport Trees van der Paard, lijsttrekkers bij de verkiezingen Harmen Krul (CDA), Pieter Kos (Stadspartij), Tjitske Biersteker (CU) en Michiel Wouters (Behoorlijk Bestuur). Ook Jesse Frederik, journalist van De  Correspondent en initiatiefnemer van de petitie Schuldvrij!, Texels Tweede Kamerlid Gijs van Dijk en de in Den Helder opgegroeide cabaretier Jasper van Kuijk komen langs.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.