Een ongekende nederlaag voor premier Boris Johnson. Nooit eerder werd een Britse premier teruggefloten door de Hoge Raad, tot vandaag. En nooit eerder werd de koningin zo openlijk misleid. Vanessa Lamsvelt legt uit wat de gevolgen zijn.

Vanessa, had het slechter kunnen uitpakken voor Boris dan dit?

Nee, dit is zelfs voor iemand als Boris Johnson die al vele stormen heeft overleefd, een hele slechte dag. De uitspraak door de 11 rechters van de Hoge Raad was unaniem en vernietigend: het opschorten van het parlement was onwettig, nietig en had geen enkel effect. Volgens de rechter mag het parlement zelf bepalen wanneer het weer bij elkaar komt en heeft premier Johnson daar niets over te zeggen.

Wanneer gaan ze dan weer in de groene bankjes zitten?

De eerste parlementariër twitterde al binnen een paar minuten na de uitspraak een selfie vanuit de groene bankjes. Lagerhuis-voorzitter John Bercow heeft net laten weten dat ze morgen om 12.30 uur Nederlandse tijd bij elkaar zullen komen. Het parlement wil zo snel zitten, alleen al om het signaal af te geven dat ze niet met zich laat sollen en zich niet laat wegzetten door een premier die de parlementariërs zo rücksichtsloos buitenspel wilde zetten.

Maar moet Boris Johnson niet gewoon aftreden na zo'n nederlaag?

Je kan je bijna niet voorstellen dat een premier aan kan blijven na zo'n uitspraak. Want vergis je niet, dit betekent indirect dat hij de koningin heeft misleid toen hij bij haar langsging om toestemming te vragen om het parlement naar huis te sturen. Dat politici liegen weten we wel, maar liegen tegen de koningin wordt door veel Britten wel gezien als de moeder aller leugens. En toch, in deze tijden van politieke chaos, kun je niet met zekerheid zeggen dat Boris Johnson zal gaan.

Serieus?

Serieus. Toch is dit niet de eerste keer in zijn korte premierschap dat je denkt, wordt het niet tijd om te gaan? Je kan er wel zeker van zijn dat ze binnen Downing Street 10 extreem zenuwachtig zijn na deze uitspraak en dat ze hun hoofd breken over de volgende stap. Tegelijkertijd kan deze uitspraak Boris Johnson op een wrange manier goed uitkomen. Dat tweet ook VK-correspondent Patrick van IJzendoorn: 'Deze uitspraak kan zeer gunstig zijn voor Boris Johnson. Zijn hele strategie is immers gefundeerd op 'het volk tegen de elite' (waar de rechters toe behoren)'.

Ja maar slaat die strategie aan, ook na zo'n dag als vandaag?

Daar lijkt het wel op, in ieder geval bij een deel van de Britten. Kijk naar de laatste peilingen en je ziet dat Boris Johnson in populariteit is gestegen sinds hij premier is. En dat terwijl hij alle stemmingen in het parlement heeft verloren en rechtszaken tegen zich had lopen. Er is een grote groep die in Boris Johnson een sterke leider ziet, iemand die eindelijk vecht voor Groot-Brittannië.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.