Nog steeds niet het ideale gewicht om in je bikini of zwembroek te passen? Dat ligt misschien niet aan je eten, maar aan de verpakking van je tandpasta of je waterflesje.

Sommige experts gaan er vanuit dat systeemverstorende, vetopwekkende chemicaliën, die bekend staan als obesagenen, ons dik maken. Het slechte nieuws is: die chemicaliën zitten overal in. Vooral plastic verpakkingen vormen een gevaar.

'Moeilijk te vermijden'

Dr. Bruce Blumberg schrijft in zijn boek 'The Obesogen Effect' dat het probleem en de gevaren van deze chemicaliën onderschat worden. "Zelfs als je de laatste dieettrends volgt, dan nog is het heel erg moeilijk om de dikmaak-chemicaliën te vermijden."

Blumbergs heeft een aantal tips om obesogenen te vermijden:

  1. Vermijd zoveel mogelijk voeding, dranken of gebruiksmiddelen die in plastic zijn verpakt. Kies dus liever voor water in glazen flessen, of vermijd de plastic verpakking van je tandpasta. 
  2. Vermijd pannen of bakmateriaal met teflon.
  3. Was je fruit en groente heel goed of koop biologisch, want de chemicaliën op fruit doen het gezondmakende karakter weer teniet.
  4. Zorg voor een stofvrij huis, want nieuwe onderzoeken tonen een verband aan tussen obesitas en stof.

Er is nog wel meer onderzoek nodig om aan te tonen dat obesogenen écht verantwoordelijk zijn voor een toename in je gewicht. Een goed dieet en een actief leven blijven de beste manieren om dik worden te vermijden, zeggen de meeste doktoren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.