Heel hard werken voor een te laag salaris. Het zijn de redenen voor één op de acht leraren in het basis- en voortgezet onderwijs om actief naar een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De AOb vroeg 8100 leraren in het basis- en voortgezet onderwijs bij te houden hoe zij hun tijd besteedden aan dagelijkse werkzaamheden. Daaruit blijkt dat leraren structureel overwerken. Een gemiddelde werkweek telt voor leraren in het basisonderwijs bijna 47 uur, in het voortgezet onderwijs telt hij ruim 46 uur.

Burn-out

De hoge werkdruk moet volgens de AOb worden aangepakt. De onderwijssector kent het hoogste percentage aan burn-outklachten en het ziekteverzuim ligt relatief hoog. Bovendien krijgt werken in het onderwijs zo een slecht imago, denkt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: “Wie wil er nou werken in een sector waar een burn-out op de loer ligt?” Dat is volgens Verheggen een probleem, omdat de banen in het onderwijs voor het oprapen liggen.

Verheggen pleit voor minder lesuren en kleinere klassen. Ook moet in het basisonderwijs de administratieve last worden teruggedrongen. Dat kost volgens Verheggen niet alleen geld, maar vraagt ook om een ‘stevig meerjarenplan’ van het nieuwe kabinet.

Het ministerie van Onderwijs stelt in een reactie dat ‘werkdruk in het onderwijs een bekend en lastig op te lossen probleem is: ‘Er wordt hard gewerkt aan het terugbrengen de administratieve rompslomp voor leraren. Andere punten uit het onderzoek zullen vooral ter tafel moeten komen bij de cao onderhandelingen van leraren met de werkgevers.’

Carrièreswitch

EenVandaag zoekt leerkracht Debbie Dussel op. Ze geeft les aan groep 5 op Openbare Basisschool de Bijlmerhorst in Amsterdam, en voelde de afgelopen veertien jaar dat ze in het vak zit de werkdruk groeien. De werkdruk is voor haar dermate hoog dat ze overweegt een carrièreswitch te maken. We zijn ook te gast op basisschool de Bijlmerhorst. 

Pauline Simons maakte vorig jaar ook een carrièreswitch, maar dan andersom: zij gaf haar baan als consultant op om in het onderwijs te gaan werken. En daar heeft ze geen moment spijt van. Simons werkt parttime, en vindt het zelf niet erg om over te werken. Ze doet nu immers het werk dat ze het liefst doet.  Wel ziet ze om zich heen dat andere leerkrachten het zwaar hebben. “Mensen sneeuwen onder, en er is ook wel ontzettend veel bureaucratie.”

Grenzen

Volgens Simons is het belangrijk dat leraren zelf hun grenzen aangeven. “Leraren zijn zo bevlogen, dat ze overal maar ja op zeggen. Maar ze moeten ook kunnen zeggen: tot hier, en niet verder.” In EenVandaag een gesprek met lerares Pauline Simons en AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Download

Download