Ooit leefden er bijzondere orchideeën, vlinders, en vogels­­ op de Binnenveldse Hooilanden. Nu is het landbouwgebied, maar daar komt snel verandering in. Dankzij crowdfunding wordt het gebied teruggegeven aan de natuur.

Rob Janmaat van de lokale vereniging Mooi Binnenveld, vond met een crowdfundingsactie 250 mensen bereid om minimaal 1000 euro te doneren. Het gebied tussen Ede en Wageningen wordt daardoor weer ongerepte natuur.

Mooie natuur dichtbij

De vereniging vond het belangrijk om het oude veenweidegebied in ere te herstellen. "Mensen vinden het mooi dat er dichtbij mooie natuur komt. En het idee van crowdfunding is dat je er mensen uit de omgeving bij betrekt. Daarmee wakker je het natuurbesef aan."

Lees ook

De mensen die doneerden kwamen uit allerlei verschillende hoeken. "De eerste mensen waren echte natuurliefhebbers", vertelt Janmaat. Toch wist de vereniging later ook minder 'groene' mensen te overtuigen. "We zijn met straatacties de buurt in gegaan om ons verhaal te doen. Mensen bij wie dat goed is geland, hebben toen toch één of twee certificaten gehaald."

Symbolisch eigenaarschap

In totaal is er nu 4 ton ingezameld. Een enorme prestatie, zeker als je weet dat de donateurs daar niets concreets voor terug krijgen. "Het rendement is 0. Ze krijgen er alleen een symbolisch eigenaarschap voor terug", vertelt Janmaat. En uiteindelijk natuurlijk: een mooi natuurgebied. "Als mensen weten dat hun geld wordt besteed aan natuur waar ze zo ongeveer naar toe kunnen lopen, dan is het enthousiasme groot."

Het geld wordt ingezet om het gebied in ere te herstellen. "Je krijgt bijzondere schraallanden die nog maar weinig te vinden zijn in Nederland, met hele bijzondere soorten planten", zo zegt Janmaat enthousiast. "Daarnaast komen er verschillende soorten orchideeën, maar ook allerlei grassen. Die zijn misschien wat saai, maar we hebben er wel mensen enthousiast mee weten te maken."

Radio-interview: Rob Janmaat van Mooi Binnenveld vertelt hoe hij met crowdfunding een nieuw natuurgebied weet te maken.

Meer initiatieven

Volgens Janmaat is crowdfunding de perfect manier om dit soort plannen te verwezenlijken. "Omdat al deze donateurs zeer betrokken zijn, weten we dat deze natuur nog heel lang heel goed beschermd gaat worden." Hij hoopt dat er nog veel meer lokale initiatieven opstaan. Met een aantal is al contact.

"Wat zou het toch mooi zijn als er in de nieuwe coalitieakkoorden komt te staan dat de rode loper uitgaat voor al deze burgerbetrokkenheid. Zo kunnen we nog veel meer natuur in Nederland realiseren, waar heel veel dier- en plantensoorten een plek gaan krijgen", besluit Janmaat.