Drones die maaltijden bezorgen en zoeken naar zieke mensen met kunstmatige intelligentie. Wereldwijd proberen landen met de inzet van slimme data het coronavirus te bestrijden. "Het kan mensen helpen te overleven."

"Kunstmatige intelligentie helpt ons dingen te zien die we met het blote oog niet waarnemen", vertelt IT-expert Danny Mekic. Het Canadese bedrijf BlueDot maakt daar gebruik van. Op basis van overheidsdata, nieuwsberichten in 65 talen en vluchtgegevens maakte het bedrijf een algoritme dat voorspelt hoe het coronavirus zich in de toekomt verspreidt.

China en de Verenigde Staten

Zo ontdekte het bedrijf ruim twee weken voordat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een officiële melding deed, dat het coronavirus op zou duiken in onder andere Bangkok en Tokio. Mekic: "BlueDot zat al eerder goed: ook het zikavirus zag het ruim te voren aankomen."

IT-expert Danny Mekic
Bron: EenVandaag
IT-expert Danny Mekic

Ook China en de Verenigde Staten zetten kunstmatige intelligentie in om het coronavirus te bestrijden, weet techjournalist Wouter van Noort: "In de Verenigde Staten gebruiken artsen de app Vici. Daarmee houden ze contact met patiënten in quarantaine. China gebruikt kunstmatige intelligentie om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo zetten ziekenhuizen robots in om patiënten hun maaltijden te bezorgen."

Privacy

De techjournalist is overwegend positief, maar ziet ook toepassingen die gevoelig liggen vanwege privacy. Op dit moment ontwikkelt China een app die een melding geeft als je te dicht in de buurt bent bij iemand met koorts. De app geeft mensen een kleur: groen als ze geen koorts hebben, rood als ze ziek zijn. Met code rood mag je geen boodschappen doen.

"Dat gaat ver. Soms krijg je een rode code zonder dat je ziek bent, discriminatie." Hij zet ook vraagtekens bij de drones van de overheid die desinfecterend middel verspreiden. En mensen aanspreken als ze geen mondkapje dragen.

Privacy- en IT-advocate Natascha van Duuren
Bron: EenVandaag
Privacy- en IT-advocate Natascha van Duuren

Anoniem is niet zo anoniem

Volgens privacy en IT-advocate Natascha van Duuren is het van groot belang dat we alert blijven bij het gebruik van kunstmatige intelligentie. "Vanwege de grote technologische sprongen die bedrijven maken, bestaat het risico dat burgers, maar ook de bedrijven zèlf de controle en het overzicht verliezen."

Anonieme gegevens, zijn nooit helemaal anoniem, stelt Van Duuren. "We moeten uitkijken dat onze persoonsgegevens hier niet de dupe van worden. Want ook al gebruikt een bedrijf als BlueDot alleen anonieme gegevens, ook die zijn uiteindelijk toch wel terug te leiden tot een privépersoon."

Niet te bang zijn

In Nederland is het terugbrengen van anonieme gegevens naar een echt persoon veel moeilijker, zegt IT-expert Mekic. "De strenge Europese privacywetgeving beschermt ons." Hij vindt dat data ook juist kansen bieden.

"We hebben nu een enorm probleem op te lossen", zegt hij over het coronavirus. "We weten niet waar het gaat eindigen. Ik hoop dat we onze kennis en ervaringen op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen gebruiken om medische experts te helpen het virus te lijf te gaan. En dat alle techneuten zich zullen verzamelen om te kijken hoe we Nederland op de kaart kunnen zetten met oplossingen die echt het verschil kunnen maken en mensenlevens kunnen redden."

Bekijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.