Eelke Haze uit Maasluis heeft een bijzondere vorm van astma. Daardoor wordt ze vaak heel ziek van vieze lucht in haar omgeving. "Mijn kwaliteit van leven hangt af van de lucht van het moment."

"Ik woon in Maassluis aan de Waterweg. Ik ben moeder van drie kinderen en manager van een ontwerp- en reclamebureau. Je hebt waar ik woon te maken met de uitstoot van diesel van boten op het water en de raffinaderijen en fabrieken aan de overkant. Er gebeuren soms ongelukken in die fabrieken en dan zie je de extra rook uit de schoorstenen komen. Wanneer de wind dan onze kant op staat, word ik daar benauwd van."

Lees ook

Ik kan mijn huis niet ventileren

"9 jaar geleden heb ik een bijzondere vorm van astma ontwikkeld die niet goed op prednison reageert. Ik lag veel in het ziekenhuis en had dan zuurstof nodig. Ik kon op een gegeven moment niet meer van de prednison af. Ik werd naar een kuuroord in Davos in Zwitserland gestuurd. Alleen daar kon ik dit middel afbouwen door de gezonde lucht. Spanje is ook goed voor me. Maar ik zit hier in Maassluis met mijn kinderen."

"Ik heb een dochter van bijna 18, eentje van 16 en zoontje van 7. Ik weet wel dat ik beter in het buitengebied zou kunnen wonen. Maar hier heb ik mijn netwerk. Juist als het niet goed met mij gaat, zijn er hier mensen in de buurt die bijvoorbeeld op slechte dagen mijn zoon kunnen opvangen."

Redelijk onder controle

"Als ik verkouden ben, krijg ik het extra benauwd en moet ik aan de prednison. Ik moet mijn huis eigenlijk ventileren, maar dat is niet mogelijk want dan komt de lucht uit mijn omgeving het huis in. Je bent een gevangene van je omgeving. Ik ruik bijvoorbeeld soms een oliegeur in de buurt en dan weet ik al dat ik niet naar buiten kan."

"Je kunt niet zoveel, er is overal vieze lucht. Mijn astma komt nog niet zoveel voor. Ik heb het allemaal redelijk onder controle nu met die injecties. Het gaat goed als de omgeving maar meewerkt en er geen gekke stoffen in de lucht zijn. Dan wordt het te veel. Ik moet me zien te redden met wat er is, maar als de lucht slecht is moet ik prednison 'bij slikken'. Ik zoek steeds balans."

'Als ik achter een diesel rij, krijg ik last'

"Als ik me in het centrum van Rotterdam waag, krijg ik last van uitlaatgassen en mensen die roken. Ik heb altijd mijn pufjes bij me voor als er in de file net een oude diesel voor me rijdt. Het is vaak een opstapeling. Als je al last hebt en je bent buiten, dan loopt de emmer over. Een gezond persoon heeft ook last van uitstoot. Maar als je al last hebt van je luchtwegen, dan kun je deze omgeving er niet bij hebben eigenlijk."

"Ik kan geen houtrook verdragen, die bijvoorbeeld van barbecues buiten komt. Ik kan alleen een gasbarbecue hebben. Ik kan niet uit eten als er ergens een open vuur is of een barbecue is. Dan kan ik aan de prednison. Dat spul heb ik nog een paar keer per jaar nodig. Bij oud en nieuw neem ik het middel al preventief. Maar je moet toch leuke dingen blijven doen."

Kwaliteit van leven hangt af van lucht

"Mijn kwaliteit van leven wordt bepaald door de lucht die ik inadem op dat specifieke moment. Ik moet steeds van tevoren inschatten: kan ik dat wel doen? Ik liep 10 jaar geleden niet vast op die lucht. Nu meer."

"Er is nu meer kennis over mijn vorm van astma en gelukkig is er een medicijn ontwikkeld. Ik krijg nu iedere maand een injectie in het ziekenhuis en heb daardoor minder prednison nodig. Mijn dochter van bijna 18 heeft ook astma, maar haar vorm is lastiger onder controle te houden. Misschien moet zij ook die injecties. Zij moet wel de binnenstad van Rotterdam in."

Mensenrecht

"Op lange termijn gaan ook gezonde mensen last van fijnstof en stikstof hebben. Ik weet niet hoeveel onderzoeken hiernaar zijn gedaan, maar het kan beter. Bijvoorbeeld stikstofdioxide uit fijnstof, NO2, is echt heel prikkelend voor je longen. Die klappen dicht door deze stof."

"Goede lucht is een mensenrecht. De Europese normen worden niet gehaald hier. Het kan allemaal maar. Het is ook lastig natuurlijk. Het aanpassen van industrie en wegen kost geld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.