Drenten en Overijsselaars hebben het meeste vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 19.000 leden van Opiniepanel. In Drenthe en Overijssel hebben negen op de tien (90%) vertrouwen in Willem-Alexander. In Utrecht is het aandeel mensen dat vertrouwen heeft in Willem-Alexander het laagst; 74 procent. Landelijk heeft 80 procent vertrouwen in de koning.

Ruim acht op de tien (82%) deelnemers vindt dat Willem-Alexander het goed heeft gedaan in zijn eerste jaar als koning. Een kwart (27%) vindt dat hij het koningschap tot dusverre beter invult dan zijn moeder, prinses Beatrix, dat deed.

Geen Oud-Hollandse spelletjes

In alle provincies vindt de grootste groep dat Willem-Alexander niet meer mee moet doen aan Oud-Hollandse spelletjes op Koningsdag. In Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland vindt zelfs een meerderheid dat. Dat betekent overigens niet dat ze liever zien dat het defilé terugkeert. Als de deelnemers moeten kiezen tussen het defilé en een bezoek aan gemeenten, kiest in vrijwel elke provincie de meerderheid toch voor een bezoek aan de gemeenten.

Bekijk de uitslag in uw provincie hieronder.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 23 tot en met 26 april 2014, deden 19,124 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.