Het begon in 2004 in Berghem. Een waslijst aan Brabantse dorpen volgde: Veghel, Dongen, Udenhout en dit weekend was Sint-Michielsgestel aan de beurt. Allemaal organiseren ze de dorpsquiz. Een spel met opdrachten en vragen om de grauwe herfstmaanden wat op te fleuren. Meer dan 120 dorpen hebben inmiddels het fenomeen omarmd. Een nieuwe traditie die ze boven de rivieren nog niet kennen

Extra routers voor sterke wifi, een goed gevulde verkleedkist, zaklampen voor ‘je weet maar nooit’ en natuurlijk een lading nieuwe pennen en een voorraadkast vol bier. De opdrachten blijven tot de laatste minuut geheim, terwijl de voorbereidingen al weken van tevoren worden getroffen.

Taarten bakken en hersenkrakers

Wat er precies gaat gebeuren in het dorpje onder Den Bosch wordt klokslag 18:00 uur bekendgemaakt. Dan verzamelen alle 75 teams zich bij het dorpscafé om een opdrachtenmap op te halen. Meer dan 50 pagina's vol kennisvragen, buitenactiviteiten en hersenkrakers. Eén ding weet men wel: de opdrachten hebben een maatschappelijk thema. Taarten bakken voor het bejaardentehuis, een mini taalcursus bij de nieuwe Syrische bewoners of voedsel inzamelen voor de voedselbank.  “De quiz zorgt voor verbinding in het dorp zoals eerst de kerk dat misschien deed”, aldus Patrick Timmermans, historicus en werkzaam bij erfgoed Brabant.

Het beeld van lallende Bourgondiërs in carnavalskiel laat nog even op zich wachten, de kennisvragen zijn bloedserieus en de deelnemers bloedfanatiek. Al is een geschminkte bierbuik hier en daar ook niet uitgesloten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.