Drie patiënten, onder wie twee Nederlanders, zouden zijn overleden na een behandeling in de alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in het Duitse Bracht, aan de grens van Venlo.

Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad en de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Zowel een Nederlandse uit Wijk en Aalburg als een Belgische uit Beveren zijn naar verluidt onwel geworden na een behandeling met glucoseblokkers in de kliniek. Beide slachtoffers overleden binnen enkele dagen in een ander ziekenhuis. 

Een mogelijk derde slachtoffer overleed in een ziekenhuis in Apeldoorn. Een politiewoordvoerder van het district Oost-Nederland bevestigde dit nieuws dinsdag aan Het Laatste Nieuws. Het zou om een Nederlandse man gaan maar zijn identiteit is niet bekend gemaakt. De Duitse justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar de voorvallen in het Klaus Ross Center. 

Natuurarts

De behandeling werd uitgevoerd in de alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in Bracht. Eigenaar en naamgever Ross is een technicus die tot voor kort ziekenhuisapparatuur verkocht. Hij liet zich later omscholen tot natuurarts. De kliniek is vanwege ‘omstandigheden’ al enkele dagen gesloten. 

Inmiddels heeft Ross via zijn website gereageerd op de het overlijden van in ieder geval één patiënt. In die verklaring staat dat hij de dood van de patiënt ernstig betreurt en dat hij zijn volledige medewerking verleent aan het politieonderzoek. Het Klaus Ross Center blijft wel voor 100 procent staan achter haar behandelmethoden.

Alternatieve geneeswijzen

In EenVandaag reageert arts Henk Fransen. Op zijn website geeft hij advies over alternatieve genezingsmethoden. Fransen pleit voor een gezonde samenwerking tussen reguliere en alternatieve geneeskunde. Nu staan deze twee vaak nog lijnrecht tegenover elkaar. Hoe moeten we omgaan met dit soort alternatieve klinieken? 

We spreken ook met Nol Willemsen, de partner van de in 2001 overleden Sylvia Millecam. Millecam zocht ook genezing in het alternatieve circuit. Hoe ga je daar als partner mee om?

In Radio EenVandaag is internist-oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis te gast. Hoe gaan reguliere artsen om met alternatieve geneeswijzen?

Schellens: "Als we geen informatie hebben over wat daar precies gebeurt, dan ben ik van nature toch wel terughoudend.. Zijn mensen die daar werken wel gekwalificeerd om bepaalde behandelingen te geven? Welke stoffen worden toegediend? Volkomen onduidelijk in dit geval. Dus als mensen met zoiets zouden aankomen bij mij, dan zou ik zeggen: ‘ik zou er niet aan beginnen, want ik heb geen idee of dat wel koosjer is’.” Maar, "als wij het idee hebben dat een alternatief geneesmiddel niet schadelijk is, wie zijn wij dan om te zeggen dat ze dat niet moeten doen?".

Emile Voest, medisch directeur van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis laat weten: “Baat het niet dan schaadt het niet gaat niet op voor veel alternatieve methodes. Het verstoort bijvoorbeeld de werking van chemotherapie. Misbruik maken van de kwetsbaarheid van patiënten door in een ondeskundige of onveilige omgeving ‘iets’ te proberen, is in mijn ogen zeer verwerpelijk.”