Hoe groot de bankencrisis was, was eind september 2008 nog niet helemaal duidelijk. Nu, tien jaar later, natuurlijk wel. En met de kennis van nu is de nieuwe documentaire 'De Achtste Dag' fascinerend om te zien. Het laat de overname van Fortis Bank en ABN-Amro zien, en de chaos waar dat mee gepaard ging.

Hoofdrolspelers aan het woord

Alle hoofdrolspelers, van oud ECB-baas Trichet tot Nout Wellink en van de Vlaamse premier Yves Leterme tot Bos en Balkenende, schuiven aan om te praten over een week waarin de basis wordt gelegd om de rest van de crisis tegen te gaan. De eerste banken worden genationaliseerd.  Documentairemaker Robert Kosters: "We zijn er meer dan een halfjaar mee bezig geweest om alle mensen te kunnen overtuigen om voor de camera te verschijnen." Ze worden allemaal tweemaal drie uur geïnterviewd. Het resultaat is een fascinerend inkijkje in een historische week. 

'Gevoel dat je ter plekke bent'

Dat wordt beaamd door Martin Visser, economisch journalist van De Financieele Telegraaf: "Het is een reconstructie van dag tot dag, je hebt het gevoel dat je ter plekke bent. Het is echt heel knap gedaan."

Kosters vertelt over veelzeggende en beeldende details: "Bos en Balkenende die om een uur of 4 of 5 in de nacht op een bankje naast elkaar liggen te slapen in de ambtswoning van de Belgische premier. En Nout Wellink die een kleedje oprolt op de vloer om op de grond te liggen met dat opgerolde kleed als kussen."

Lessen voor de toekomst

De Achtste Dag gaat over de crisis van 2008 en stelt de vraag hoe het nu verder moet met ons financieel stelsel. "Niemand heeft een alternatief, we gaan door op dezelfde weg, mogelijk naar een nieuwe crisis", stelt Martin Visser.

Kosters: "Als je heel veel schulden hebt, ben je ook heel erg kwetsbaar. Jean-Claude Trichet is als ECB-baas natuurlijk getraind om niks te zeggen, maar nu zegt hij letterlijk 'de kans op een nieuwe crisis is nu misschien wel groter dan in 2008', dat zo iemand dat zegt is bijzonder." De Achtste Dag draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.