Een klein beetje licht in je slaapkamer kan zorgen voor een depressies. Dat zeggen Japanse onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Ze vonden een sterk verband tussen blootstelling aan licht tijdens het slapen en symptomen van depressie bij oudere volwassenen. Zelfs een zwak licht in de slaapkamer zou al voor depressieve gevoelens kunnen zorgen.  

Makkelijke manier om depressie te voorkomen

Tegen TIME Magazine zegt één van de onderzoekers dat een totaal verduisterde slaapkamer een nieuwe en makkelijke manier is om een depressie te voorkomen. Er werden testen gedaan bij 863 oudere volwassen Japanse mensen die twee jaar lang werden gevolgd. Hieruit blijkt dat hoe sterker er zichtbaar licht in de slaapkamer is, hoe groter de kans op een depressie wordt. Maar heel sterk hoeft dat licht niet eens te zijn, want mensen die een nacht lang aan meer dan 15 watt werden blootgesteld ontwikkelden al sneller symptomen van een depressie. 

Naar het precieze verband tussen nachtlicht en depressie moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar gedacht wordt dat het lichaam minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt en dat dit dus ook psychische effecten veroorzaakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.