Jaarlijks raken zo’n 500 fietsers ernstig gewond door telefoongebruik op de fiets. We sms’en, navigeren en bellen heel wat af terwijl we op weg zijn naar onze bestemming. 

De overheid lanceert volgende week een campagne om jongeren te waarschuwen voor de gevaren hiervan. Helpt zo’n campagne, of zijn er hardere maatregelen nodig om te zorgen dat jongeren hun smartphone tijdens het fietsen in hun zak laten zitten?

Daarover gaan we vandaag in discussie met Sander de Rouwe, die zich in de Tweede Kamer voor het CDA bezig houdt met verkeerskwesties. Daarnaast Gerard Tertoolen, die alles weet van de psychologie van de weggebruiker.

Ook aan tafel Mariëlle Koekenbier met uitslagen van onderzoek onder het EenVandaag Jongerenpanel. Hieruit blijkt dat twee op de drie jongeren wel eens sms'en op de fiets. Verder spreken we met twee jongeren uit dat panel: de 15-jarige Emma Dolmans en 14-jarige Ehsan Razaghi.

China ondernam al maatregelen om overlast van smartphonegebruikers in het verkeer aan te pakken. In de stad Chongqing is een speciaal voetpad voor mensen die tegelijkertijd willen lopen en op hun telefoon willen kijken.

Lees ook