Op de ene universiteit heet het een EHBO-ruimte, bij de andere een stilteruimte.Maar ze worden vooral gebruikt voor gebed, voornamelijk door islamitische studenten.

Na de Amsterdamse UvA is er nu discussie op de TU in Delft. Daar onderzoekt een speciale werkgroep de mogelijkheid voor een gebedsruimte, nadat bleek dat er daaraan een behoefte bestaat.

Het is een opvallende discussie, omdat vrijwel iedere universiteit in Nederland een dergelijke ruimte beschikbaar heeft. Historicus Geerten Waling ontdekte op zijn eigen Universiteit Leiden dat er meerdere ruimtes zijn, waar niet alleen EHBO-spullen liggen en gekolft kan worden, maar waar ook Korans liggen en kleedjes om te bidden. Hij schreef naar aanleiding van de discussie in Amsterdam een fel opiniestuk in universiteitsblad Folia. EenVandaag neemt met hem een kijkje bij zo’n stilteruimte.

Ook spreekt EenVandaag met Kiza Magendane. De Congolese vluchteling studeert politicologie aan de UvA, en is juist enorm te spreken over de inrichting van dergelijke ruimtes aan tal van universiteiten in Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.