Vanavond gaan we in onze zomerserie 41 jaar terug in de tijd. Terug naar de zomer van 1970. De sfeer in de hoofdstad Amsterdam is broeierig. Tientallen hippies vertoeven al wekenlang op de Dam bij het nationale monument. Ze praten er over de actuele politieke ontwikkelingen, dromen over hun toekomst, eten met elkaar en sommigen slapen er zelfs. Ontheiliging van het monument, vinden veel Nederlanders.

Dan besluit de toenmalige burgemeester Ivo Samkalden dat het maar eens over moest zijn. Hij kondigt een slaapverbod aan dat vanaf 23 augustus van kracht is. Dit lijkt echter niet te werken. Twee avonden op rij zijn er wat kleine rellen, maar de hippies blijven. Dit verandert pas als een groep mariniers uit Den Helder en Doorn op eigen houtje besluiten de dam 'schoon te vegen'.

EenVandaag staat op de Dam en sprak met drie hoofdrolspelers uit de zomer van 1970. (Voor ex-provo Roel van Duijn was het zijn eerste zomer als gemeenteraadslid voor de Kabouterpartij. Onderweg naar het stadhuis kwam hij dagelijks langs de Dam. Hij herinnert zich die zomer als geen ander. Leny Hendriks was hippie, een roerige periode uit haar leven. Net als voor ex-marinier Harry Waenink die 41 jaar geleden samen met zijn collega's, waaronder de broer van Leny, de Dam ontruimde. Hoe kijken zij terug?

De zomer van 1970: De Damslapers