Ruim drieduizend jaar na haar dood spreekt ze nog steeds tot de verbeelding: de Egyptische koningin Nefertiti. Al decennia wordt door onderzoekers naar haar graf gezocht. Tevergeefs, want hoewel er even goede hoop was op een vondst, blijken er nu toch geen verborgen kamers te zijn achter de graftombe van Farao Toetanchamon. En dat betekent dat Nefertiti ook nog steeds niet gevonden is.

De Britste egyptoloog Nicholas Reeves, en de Egyptische regering, waren er bijna helemaal zeker van: de laatste rustplaats van koningin Nefertiti zou zich bevinden in een geheime ruimte achter de graftombe van farao Toetanchamon. Neferiti was de stiefmoeder van Toetanchamon. Hij kreeg wereldwijde bekendheid doordat zijn graf vrijwel ongeschonden is aangetroffen.

Japanse onderzoekers, die een scan met een bodemradar maakte, ondersteunde in eerste instantie de theorie van Reeves. Maar een tweede en derde scan haalde de theorie onderuit en nu is defintief vastgesteld dat de graftombe van Toetanchamon geen verborgen kamer bevat.

Huub Pragt over Nefertiti bij EenVandaag

Het graf van Nefertiti

"Ik ben vooral teleurgesteld omdat we op het verkeerde been zijn gezet", vertelt egyptoloog Huub Pragt, die Nicholas Reeves ook persoonlijk kent. "Reeves is een deskunidge onderzoeker en kwam met goede argumenten. Er hadden verborgen ruimtes kunnen zijn, maar de conclusie dat het meteen het graf van Nefertiti zou zijn, is veel te snel getrokken. Ik ben vooral verbaasd over de stelligheid waarmee dat gepresenteerd werd." 

Het is niet de eerste keer dat een zoektocht naar Nefertiti uitmondt in een teleurstelling. In 2003 haalde Joann Fletcher alle voorpagina’s met haar bewering dat ze de mummie van de Egyptische koningin had gevonden. Discovery Channel maakte er de documentaire 'Nefertiti resurrected' over, die in de Verenigde Staten 5,5 miljoen kijkers trok.

Vegeten mummie uit Amarda-periode

Fletcher onderzocht een in de vergetelheid geraakte mummie uit de Amarda-periode en raakte ervan overtuigd dat het Nefertiti was. Door haar vakbroeders werd deze theorie niet serieus genomen. Ook Pragt ging er niet in mee: "Al haar argumenten waren heel makkelijk te weerleggen." 

Nefertiti is een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren uit de Egyptische geschiedenis. Als echtgenote van de omstreden farao Achnaton leefde Nefertiti in een roerige tijd. "Ze is een icoon en een enorm mytisch figuur." De buste van Nefertiti, die in het Egyptisch museum in Berlijn staat trekt miljoenen bezoekers. 

Pragt is hoopvol dat Nefertiti ooit nog gevonden zal worden. "Er lopen nog andere projecten, dus wie weet."