Of je nu de wereld wilt veranderen of gewoon iets kwijt wilt: een oproepje of een bericht op social media is snel gedaan. En opeens kun je een publiek van duizenden, zelfs miljoenen, mensen bereiken en wordt de wereld je podium. 

Wat kan één oproep teweegbrengen? Waar leidt dit toe? Dat onderzoeken we in de serie ‘De viral voorbij’. Vandaag de tweede aflevering: de tweet van Ivar Mol. 

De aanslagen in Brussel op het vliegveld Zaventem op 22 maart dit jaar schokten iedereen. En natuurlijk kwam er online een stroom van reacties op gang. Een daarvan was van yogaleraar Ivar Mol. De tekst in zijn tweet was: 'Hoe geef je nog les als er in je klas door moslimkinderen geapplaudisseerd wordt?'

De tweet wekte bij velen de indruk dat Mol zelf voor de klas staat en dat dit in Breda is gebeurd. Zijn tweet werd massaal gedeeld, onder andere door Karen Damen van K3 waardoor haar 100.000 volgers het bericht onder ogen kregen. Een verontruste stadsmarinier belde de politie en binnen een paar uur had Mol bezoek van drie politie-agenten. 

Ook hier twitterde Mol over en deze tweet leidde ertoe dat burgemeester Paul Depla uiteindelijk persoonlijk zijn excuses aan Mol heeft gemaakt. 

Met Ivar Mol blikken we terug op deze gebeurtenis. Is zijn gevoel van vrijheid veranderd? Ook spreken we met Justine Pardoel, adviseur Sociale Media voor scholen en politie. 

Bekijk hieronder ook de eerste aflevering van de serie ‘De viral voorbij’: