Babi pangang of foe yong hai afhalen op de zondagavond; misschien kan het straks niet meer. Steeds meer Chinese restaurants verdwijnen uit het straatbeeld. De oudere generatie Chinezen gaat met pensioen en hun kinderen nemen de restaurants niet over. Ook is er concurrentie van allerlei andere Aziatische keukens, zoals Japans en Thais.

Fotograaf en journalist Mark van Wonderen trok door het hele land om alle Chinese restaurants in Nederland te fotograferen. “Voor mijn werk kwam ik in allerlei kleine dorpjes en overal bleek een Chinees te zijn. Ik zette de foto’s op sociale media en kreeg daar zoveel reacties op dat ik ermee door gegaan ben.”

Cultureel erfgoed

Deze fascinatie voor de Chinees resulteerde in het boek 'Chin. Ind. Spec. Rest. Een verdwijnend Nederlands fenomeen'. Volgens van Wonderen stammen de meeste restaurants uit de jaren 70 en zijn ze nooit goed onderhouden. “Veel Chinese restaurants zijn vervallen. Ik houd van treurnis en verval, ik vind dat prachtig. Chinese restaurants zijn een soort cultureel erfgoed en ik wil ze vastleggen voor het te laat is.” 

Foto's van Mark van Wonderen:

En dat kan wel eens sneller gebeuren dan gedacht. In de afgelopen tien jaar sloten steeds meer Chinese restaurants hun deuren. Zo ook het Chinese afhaalrestaurant van Ying Hung Chui. Ze runde 42 jaar lang restaurant Peking in de stad Deventer en ging vorig jaar met pensioen. “Mijn moeder wordt ook ouder en het horeca werk is fysiek heel zwaar. Ik zag dat en besloot voor mezelf een ander pad te kiezen”, zegt haar zoon Dennis Ho.

Heel Deventer voorzien van babi pangang

Dennis werkte zelf ruim 25 jaar in het restaurant van zijn moeder. Met veel plezier voorzagen ze heel Deventer van Chinees eten. Vooral de babi pangang was populair. Toch besloot zoon Dennis het restaurant niet van zijn moeder over te nemen. “Ik wil niet aan de legacy van mijn ouders komen.”
 
Zijn broer Dolek Ho besloot een eigen restaurant te beginnen. Anderhalf jaar geleden opende hij Dim Sum Thing in de Foodhallen in Amsterdam. Zijn missie is om de Chinese dim sum modern en toegankelijk te maken. “Mijn moeder zei altijd dat we niet in de horeca moesten gaan werken, omdat dat veel te hard werken is. Maar ja, het zit toch in mijn bloed.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.