Alvleesklierkanker bestrijden met virussen en gezonde cellen uit het eigen lichaam. Met deze innovatieve, revolutionaire en onconventionele methode wil hoogleraar chirurgie en optimist Casper van Eijck deze vreselijke ziekte te lijf gaan.

Volgens van Eijck moet er nu écht iets gebeuren anders zal alvleesklierkanker binnen tien jaar doodsoorzaak nummer twee zijn, na longkanker. Op dit moment overlijden er dagelijks 10 mensen in Nederland aan alvleesklierkanker. “De kans op genezing van de ziekte is nu minimaal. Nagenoeg iedereen die de ziekte krijgt, sterft binnen een jaar.”

Chemotherapie en bestraling kunnen de verwoestende ziekte vaak niet stoppen, maar daar neemt van Eijck geen genoegen mee. ”Dit moeten we een halt toeroepen en dat kúnnen we.” Met een team van professionals en een samenwerking tussen de universiteiten van Amsterdam, Rotterdam en Leiden ontwikkelt hij revolutionaire nieuwe methoden om de ziekte te lijf te gaan, die misschien op een ietwat onconventionele wijze zijn ontstaan.

Hij kwam op het idee van de nieuwe therapieën door twee van zijn patiënten. “De een was varkenshouder en de ander dierenarts. Zij behandelden zichzelf met een levend vaccin omdat zij wisten dat virussen in het buitenland soms gebruikt worden vanwege het feit dat ze tumorcellen kunnen doden. Wat mij verbaasde was dat ze eindeloos lang in leven bleven.”

Van Eijck en zijn team zetten in op immunotherapie, waarbij gezonde cellen uit het lichaam van de patiënt ingezet worden om de kwaadaardige tumor te bestrijden. Daarnaast ontwikkelen ze ook virotherapie waarbij virussen in het lichaam van de patiënt de tumor aanvallen. “Ik ben ervan overtuigd dat we in Nederland de kennis hebben om daar grote stappen in te maken. We zien nu al hele duidelijke resultaten bij de patiënten die we behandelen.”

Om zijn onderzoek voort te kunnen zetten heeft van Eijck geld nodig. “Je merkt dat mensen uit de reguliere kanalen niet snel bereid zijn om je financieel te ondersteunen.” Daarom heeft hij zijn eigen website opgericht waarop Van Eijck zijn plannen toelicht en waar mensen geld kunnen doneren. “Er was ongeveer drie miljoen nodig en daar zijn we nu bijna. De volgende stap is dat we verder gaan in de behandeling van patiënten en we moeten de virussen gaan produceren.”

Van Eijck denkt in stappen. “Het zou mooi zijn als we er in ieder geval een chronische ziekte van kunnen maken. Van daaruit werken we aan daadwerkelijke genezing.”