In 2008 was ze de eerste vrouw die na een tocht van 840 kilometer op ski’s de Zuidpool bereikte. Op haar expedities wordt ze geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Haar motto: opgeven is geen optie.

Dit voorjaar skiede poolreiziger Bernice Notenboom twee breedtegraden naar de Noordpool om de urgentie van het 2 graden akkoord te onderstrepen. De wereldwijde temperatuurstijging moet in 2100 beperkt worden tot 2 graden vergeleken met het niveau van voor de opkomst van de industrie. 

Maar volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat dat niet lukken met het huidige klimaatakkoord. Het IEA voorspelt nu voor 2100 een stijging van 2,7 graden en dat was zelfs voordat Donald Trump zich terugtrok uit het klimaatakkoord.

Maar opgeven is geen optie, vindt Bernice Notenboom. In de geest van Abraham Lincoln ('De beste manier om je van een vijand te ontdoen, is hem tot vriend maken') nodigt ze begin dit jaar op haar expeditie de directeuren van grote bedrijven als ING, De Rotterdamse haven, Schiphol en Gasunie uit, om hen met eigen ogen te laten zien wat er in het poolgebied gaande is. Notenboom hoopt de CEO’s op deze manier zover krijgen dat ze meer gaan doen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken. En daarin heeft ze succes. In EenVandaag is Notenboom vandaag 'De Optimist'.

Bernice Nootenboom maakte eerder de serie 'Klimaatjagers' en schreef het boek 'Tegenpolen'. In 2016 stond zij op de derde plek van de duurzame 100.