Max Wohlgemuth Kitslaar reed op een 40 jaar oude Moto Guzzi in zes maanden 17.000 km van Chili naar New York. In De Optimist vertelt hij zijn ervaringen over deze reis. 

Lees hier de boodschap van Max:

In die zes maanden op de motor heb ik de sombere kanten van de Americas gezien, die iedereen wel kent uit de media: corruptie, wapens, drugsgeweld.

Maar in Tijd om te Schakelen, mijn boek over de reis, besteed ik juist volop aandacht aan alle optimistische ontwikkelingen die ik daar OOK signaleerde.

Ik zag de sprankeling in de ogen van jonge vrouwen uit de sloppenwijken van Lima, die dagelijks 7 uur forenzen voor hun opleiding tot web developer bij de social start up Laboratoria.

Laboratoria is opgericht door Mariana en Herman: twee sociale ondernemers die de vrouwen behalve opleiden, ook begeleiden naar technische banen bij bedrijven als LinkedIn, Google en IBM.

Die jonge meiden stralen, want ze weten: een betere toekomst ligt in het verschiet.

In Georgia, in het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten, vertelde Bill me dat hij 20 jaar eerder geïnspireerd raakte door een gesprek met een koffieboer in Guatemala.

Die boer verdiende te weinig om zijn gezin te onderhouden, omdat hij werd uitgeknepen door industriële koffie-inkopers.

Hoewel Bill destijds nog studeerde, was hij vastbesloten om iets aan deze situatie te veranderen.

Terug in Georgia kocht hij - zonder iets van de koffiewereld te weten - voor een kapitaal aan koffiebonen.

Inmiddels leidt hij de grootste koffie-inkoopcoöperatie van Noord-Amerika en betaalt hij eerlijke prijzen aan kleinschalige, biologische boeren. Mensen als Mariana, Herman en Bill zijn er veel meer, overal ter wereld.

Mensen die de mouwen opstropen en ergens voor gaan. Mensen die risico’s durven te nemen en hun nek uitsteken.

Slimme ondernemers die zien dat met werken voor de goede zaak, ook goed geld is te verdienen.

In Tijd om te Schakelen neem ik lezers mee door sneeuwstormen in de Andes, door de eindeloze woestijn van Peru en door de rauwe zuidelijke staten van de VS. Op de motor, richting het noorden.

Maar vooral neem ik lezers mee langs een reeks gewone mensen die hun handen uit de mouwen steken en een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Inmiddels weet ik het zeker: dit kan iedereen!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.