Twee tot drie miljoen jaar oud, was de inschatting van wetenschappers toen ze anderhalf jaar geleden in Zuid-Afrika botten vonden. Maar de botten van de 'Homo naledi' zijn helemaal niet zo oud als altijd werd gedacht. 

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de oermens tussen de 335.000 en 236.000 jaar geleden rondliep. Dat wil zeggen dat dit oermens nog op de savanne liep met onze voorouders.

Paleo-kunstenaars en tweelingbroers Adri en Alfons Kennis maken reconstructies van oermensen voor musea en documentaires. Ze zijn wereldberoemd. Zij sloegen stijf achterover toen bekend werd dat de Homo Naledi zo jong is: “Dit is bizar. De Naledi is qua bouw een enorm oud menstype. Maar dat hij nog zo lang heeft doorgeleefd is ongekend. Dan heeft hij onze voorouders, de moderne mens nog meegemaakt."  

De datering maakt de Homo Naledi zo een bijzonder fossiel. “Het toont aan hoe chaotisch evoultie soms gaat. De mens heeft veel langer nog andere mensensoorten tegenkomen. We wisten het van de Neanderthaler maar dat ze ze Naledi ook tegenkwamen is nieuw. We denken dat de mens zo uniek is, maar dat is niet zo. Nu kan je dat niet meer voorstellen. Maar zij kwamen een heel klein half mensje tegen in het dagelijks leven. Fascinerend.”

Toen verslaggever Bart Hettema het nieuws bekend maakte aan de gebroeders Kennis reageerden ze verbijsterd: