De standplaats van journalist Charlotte Nijs (29) is Den Haag, ook de stad waar oud-politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg (71) jarenlang gewerkt heeft. De oude en de nieuwe generatie journalisten. Hoe kijken zij aan tegen de journalistiek: was vroeger alles beter? 

Haagse etiquette

Charlotte Nijs werkt sinds een jaar in de hofstad als politiek verslaggever voor Hart van Nederland (Talpa). Ze is het gezicht in Den Haag en duidt politieke kwesties in de studio in Amsterdam. Maar Charlotte was niet meteen op de hoogte van de etiquette. “Ik snapte nog geen hout van de regeltjes daar. Ik liep gewoon op Alexander Pechtold af omdat ik hem wat wilde vragen, het was het enige gezicht dat ik herkende. Maar toen werd er wel een beetje naar mij gekeken, dat was niet de bedoeling: je moet eerst een afspraak maken. Zo ben ik in het begin wel een paar keer nat gegaan.” 

‘Ga toch koken!’

Welke regels er op het Binnenhof gelden weet Van Scherrenburg inmiddels als de beste, ze werkte vijftien jaar als politiek verslaggever van Den Haag Vandaag, na een carrière als schrijvend journalist. Ze stond bekend als kritisch en vasthoudend, zo volgde ze minister Hirsch Ballin van Justitie tot aan het herentoilet. Pim Fortuyn beet na een debat van zich af: “Mens, ga toch koken!”

De druk wordt groter

Van Scherrenburg heeft de journalistiek haastiger zien worden: “Je had wat meer rust vroeger om na te denken, maar dat begon langzaam te veranderen, de druk werd steeds groter.” De opkomst van internet noemt ze als belangrijke oorzaak. “Internet is een zegen, maar ook een vloek wat dat betreft. De gehaastheid werd groter en je had niet meer de tijd om iets goed uit te zoeken. Er moet geproduceerd worden.”

Charlotte Nijs werkt als een ‘one man army’, ze is de enige medewerker in Den Haag voor Hart van Nederland. Ze houdt haar netwerk bij, regelt en draait interviews, monteert zelf de items en geeft live duiding bij politieke ontwikkelingen. “Dat moet je allemaal in je eentje doen en dat is wel pittig.”

Fake news

Van Scherrenburg maakt zich zorgen over de Amerikaanse president Trump en zijn omgang met de media. “Hij gaat op een hele gevaarlijke manier om met de pers. Hij roept altijd dat de gevestigde media allemaal fake news is en dat je dat niet moet geloven, maar zelf produceert hij elke dag wel een leugen. Dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Ik weet de oplossing niet.”

Ook op de redactie van Hart van Nederland is het een thema. Charlotte Nijs: “De kijker kan het ook niet weten. Die krijgt de hele dag via allerlei kanalen berichten door. Het is aan ons de taak om te laten zien wat waar is en wat niet.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.