De opluchting is groot. Na de langste formatie in de Nederlandse geschiedenis hebben we een regeerakkoord. In de Nieuwstrend kijken we naar de moeizame totstandkoming.

Want normaal gesproken duurt een formatie maar drie maanden. Gemiddeld dus 93 dagen. Alleen eind jaren ’70 had het kabinet Van Agt ook meer dan tweehonderd dagen nodig. Als we een top 3 maken van de langste kabinetsformaties staat het kabinet Rutte 3 op de eerste plek, gevolgd door het kabinet Van Agt 1 en het kabinet Den Uyl dat er 'maar' 163 dagen voor nodig had.

Als een formatie zo lang duurt verwacht je dat er in het regeerakkoord geen komma meer verkeerd staat. Toch onthulde D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold gisteren dat het regeerakkoord op het laatste moment aangepast moest worden omdat het vol d/t fouten stond.

Nu het regeerakkoord er is, is het wachten op invulling van de ministersposten. Het aantal ministers per partij is uitonderhandeld, maar op de namen van de nieuwe ministers moeten we nog wachten. Volgens de Volkskrant kunnen de posten het best ingevuld worden door saaie en kleurloze ministers. De meerderheid in de Tweede Kamer is zo fragiel dat teveel personality al snel kan leiden tot een kabinetscrisis. De krant ziet Stef Blok als ultieme verpersoonlijking van het type minister dat dit kabinet nodig heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.