Ze schaatsten hard, heel hard op de ijsbaan van het Zuid-Duitse Inzell. Een finale simuleren was de opdracht, waarbij de kopman op topsnelheid wordt afgeleverd richting de eindstreep. Als Christijn Groeneveld de kop neemt trekt hij de groene trein boven de 55 kilometer per uur en nog lijkt hij door te versnellen. De mannen achter hem kraken en ploegmaat Rob Hadders moet al zijn kracht en ervaring inzetten om zelfs maar bij te blijven. Maar ineens is de man op kop verdwenen, vrijwel direct gevolgd door een harde klap. Schaatsers vallen vaker, maar Hadders wist het gelijk, nog voor hij zijn ploegmaat op het ijs zag liggen: die bonk tegen de boarding was zo hard, dit is helemaal niet goed. 

Hij gold samen met Douwe de Vries als meesterknecht van Sven Kramer en Koen Verweij: Nederlands kampioen natuurijs Christijn Groeneveld werd bij TVM binnengehaald om het tweetal te helpen het vermogen te vergroten. En Groeneveld deed het met verve, hielp zijn kopmannen waar hij kon, en maakte zelf onder Gerard Kemkers ook een enorme ontwikkeling door. Als de kampioenenploeg wordt opgeheven vindt hij emplooi bij de ambitieuze Van Wervenploeg. Met onder anderen Groeneveld aan boord moet eindelijk de jarenlange hegemonie van de ploeg van Jillert Anema doorbroken worden. Het gevoel in de ploeg is goed, de rijders hebben echt het idee dat het nu gebeuren gaat. Maar het loopt anders, op die noodlottige 9 oktober in het Zuid-Duitse Inzell. Christijn breekt een rugwervel en zal nooit meer kunnen schaatsen. Alleen lopen zal al moeilijk worden. 

Inmiddels zijn we twee jaar verder, en Christijn heeft een lang en zwaar revalidatie-traject achter de rug. Lopen kan hij, zij het voorzichtig, en korte afstanden. Professioneel heeft hij zich herpakt als social media-manager voor Team Justlease van onder anderen Ireen Wüst, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. 

De NOS zond de documentaire ‘Vallen. En opgestaan’ uit over het fatale moment en vooral de slopende revalidatie die volgde.