Het is geen museum en geen officiële collectie maar het geeft je wel een fascinerend kijkje in de geschiedenis van de techniek: de enorme collectie oude elektronische apparaten en onderdelen die zich bevindt in de catacomben van het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Delft.

Iedere maandag komen oud-medewerkers van de universiteit bij elkaar om de apparaten te sorteren en, alsof het een insectenverzameling betreft, te beschrijven en op te slaan.

Kelderverzameling

De verzameling spanningsmeters, radio’s, telefooncentrales, buizen, computers en televisies, om maar een deel van de apparaten te noemen, is de afgelopen tientallen jaren ontstaan en enorm gegroeid. Zo’n vijftien laboratoria van de universiteit sloegen hun spullen in de kelders op. Weggooien, dat deed men niet. Je kon de spullen altijd weer nodig hebben voor het onderwijs aan de studenten. Regelmatig werden en worden er nog apparaten uit de ‘studieverzameling’ gebruikt voor de lessen bovengronds.

Gepensioneerde techneuten van de Technische Universiteit Delft, meestal oud-docenten van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, proberen de oude apparaten weer aan de praat te krijgen. De een probeert oude radio’s te laten werken, de ander verdiept zich in sterkstroom of de geschiedenis van gehoorapparaten. 

Tijdreizen

Na de koffie begint de noeste arbeid. Jonge studenten die begonnen zijn met een studie Techniek, Wiskunde of Informatica kijken hun ogen uit. Zij zijn immers opgegroeid met techniek die meer en meer digitaal is geworden. Een kijkje in de studieverzameling in de catacomben, met al zijn grote, oude apparaten, is voor hen echt een reis terug in de tijd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.