Het lijkt een lastige kwestie om kinderen in beweging te krijgen. Want hoe win je de strijd van computergames? Nou: door de gymzaal om te toveren in een levende computergame.

Carla Scholten is als directeur van Embedded Fitness continu bezig om te zorgen dat kinderen, mensen in het bedrijfsleven en in de zorg worden uitgedaagd om te bewegen. Een mooie uitdaging ligt zeker in het onderwijs. “De ringen en de bok zijn niet meer van deze tijd. Kinderen raken redelijk snel verveeld. Die willen afwisseling en beleving.”

Carla Scholten vertelt op NPO Radio 1 over 'het nieuwe gymmen'

In Amstelveen is onlangs de eerste Beweegbox geopend. Geen saaie gymzaal met een bok en een paard, maar een interactieve ruimte met de nieuwste technieken. Een speciale wand waar kinderen op leren mikken, een parcours voor een freerun. Alles om kinderen maar aan het bewegen te krijgen.

'Meer bewegen zorgt voor betere concentratie'

Die beweging probeert Scholten ook toe te passen binnen het onderwijs. “Bewegend leren staat in de aandacht. Door meer te bewegen in de klas, kun je je beter concentreren en beter leren.” Een voorbeeld van een nieuwe innovatie is een speciale speelmat waar kinderen op kunnen springen. Dat matje zendt data en dat staat in verbinding met het digibord. “Kinderen kunnen dan zien dat ze door hard stampen 100 meter hebben gelopen.”

Toch heeft het wellicht ook iets ongemakkelijks. Want willen we kinderen juist niet van het games af hebben? “Wij promoten ook niet dat ze moeten gaan gamen, maar je kunt wel goed gebruik maken van de technologie die ze gewend zijn”, aldus Carla Scholten. “Als we topsporters willen hebben dan begint het ermee dat kinderen lol moeten krijgen in bewegen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.