Het is misschien wel het bekendste detectiveverhaal ter wereld: 'De moord in de Orient Express'. In de bestseller van misdaadschrijfster Agatha Christie onderzoekt detective Hercule Poirot een moord in de beroemde luxetrein. Na drie eerdere verfilmingen is het mysterie deze week opnieuw verschenen op het grote doek. "Het bewijst dat de boeken van Agatha Christie tijdloos zijn," vindt detectiveschrijfster en fan Victoria Farkas.

Puzzel

De boeken van de 'Queen of Crime' zijn wereldwijd meer dan vier miljard keer over de toonbank gegaan. Het is daarmee de meest succesvolle boekenserie ter wereld. Farkas weet wel wat de aantrekkingskracht van haar werk: "De simpelheid. Tegenwoordig gaan detectives vreemd, hebben ze een alcoholprobleem of ruzie met hun kinderen. In de boeken van Christie draait het alleen om de puzzel. Geen gedoe."

Zelf verzamelt Farkas alles wat met de misdaadschrijfster te maken heeft: "Boeken, films, ik ben zelfs naar een Agatha Christie festival geweest en heb in de bureaustoel gezeten waar zij haar detectives schreef." Ze is gefascineerd door Christie: "Haar leven is omsluierd met mysteries. Ze is op een gegeven moment enkele dagen spoorloos verdwenen bijvoorbeeld. Ook was het een hele sterke vrouw, die vaak zelfstandig reisde. Heel bijzonder voor die tijd." 

Superheld

Erg enthousiast over de nieuwste film is Farkas overigens niet: "Stilistisch is die fantastisch. Maar Poirot is onherkenbaar. Normaal is hij ijdel, een tikje arrogant en behoorlijk gezet. In deze film was hij een soort superheld die op de trein klimt, achter verdachten aanrent en neer wordt geschoten. Absurd om te zien.”