De dader van de schietpartij in München is in die stad geboren en had geen banden met Islamitische Staat. Dat heeft de politie in de Beierse hoofdstad verklaard.

Lang werd gedacht aan een terroristische aanslag maar justitie in Duitsland verklaarde vandaag dat de schietpartij een ,,klassiek geweldincident'' was. De dader blijkt een in München geboren scholier (18) van Iraanse afkomst met psychische problemen. Hij handelde alleen. Hij had volgens de politie een duidelijke belangstelling voor eerdere geweldincidenten. Bij huiszoeking is een boek over dat soort incidenten gevonden.

De autoriteiten denken dat de schietpartij te maken heeft met het bloedbad dat de Noor Anders Breivik precies vijf jaar geleden in Noorwegen aanrichtte.

Bij de schietpartij in een winkelcentrum in München vielen gisteravond negen doden.  27 mensen raakten gewond, waarvan er tien slecht aan toe zijn. Onder de negen doden, die allen uit München en omgeving komen, zijn zeven tieners. Turkije meldde dat onder de slachtoffers ook drie mensen met een Turks paspoort zijn. 

De man begon zijn daad bij een fastfoodrestaurant en ging daarna verder bij de winkels. Hierna sloeg hij op de vlucht en maakte een einde aan zijn leven.

De man handelde volgens de politie alleen. Eerder was sprake van drie mogelijke schutters. Twee anderen kwamen in beeld doordat ze hard met hun auto wegreden van het Olympia-winkelcentrum. Ze zijn gevonden en bleken niets met de schietpartij te maken te hebben.

Wat betekent deze aanslag voor Duitsland? In EenVandaag een gesprek met oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma. In de studio een gesprek met Jeroen Schütz, oud-commando en nu directeur bij een beveiligingsbedrijf werkzaam in conflictgebieden.