De vraag naar hulp bij stoppen met roken stijgt flink. Vorig jaar gingen meer dan 40.000 rokers op cursus. Vanaf volgend jaar hoeven ze ook hun eigen risico niet meer te betalen, dus is de verwachting dat dan nog meer mensen hulp zullen zoeken.

De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, meldt het AD. "Stoppen mét hulp is absoluut effectiever dan stoppen in je eentje", zegt hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Arie Dijkstra, gespecialiseerd in verslavingen. Ook wordt het makkelijker gemaakt om te stoppen door cursussen te vergoeden met de zorgverzekering, vertelt hij.

Niet: 'Pas op, je krijgt kanker'

De anti-rookcursussen lopen erg uiteen. Zo heb je zelfhulpboeken, eenmalige cursusavonden en telefonische consulten. Het verschilt per individu wat het meest effectief is. Dijkstra deed zelf veel onderzoek naar de Allan Carr-methode: "Die zit wat anders in elkaar dan de klassieke methode, waar ze zeggen: 'Pas op, je krijgt kanker. Straks haal je je pensioen niet'."

De Allan Carr-methode richt zich meer op duidelijk maken hoe je verslaving werkt. "En op het einde van de dag zeg je: 'Ik wil niet meer roken', in plaats van: 'Ik mag niet meer roken'", legt Dijkstra uit. Er zijn diverse onderzoeken naar het succes van de Allan Carr-methode verricht. Volgens hoogleraar Dijkstra is zo'n 20 procent tot 40 procent van de deelnemers na een jaar nog steeds gestopt met roken.

info

Miljoenen mensen

Elk jaar doen ongeveer een miljoen mensen in Nederland een poging om te stoppen met roken. Sinds een aantal jaar wordt serieuze hulp voor zo'n poging vergoed door zorgverzekeraars en dat neemt de drempel voor veel mensen weg. Vanaf 2020 betaal je daarvoor ook niets uit je eigen risico, wat nog weer een drempel wegneemt. Meer dan 3 miljoen Nederlanders roken, waarvan 465.000 zware rokers zijn. Die laatste groep rookt meer dan 20 sigaretten per dag.

Lotgenotencontact

Marc Willemsen is wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging bij het Trimbos Instituut. "Tabaksverslaving is niet alleen de verslaving aan nicotine, er is ook een zware psychologische component. Daarom werkt lotgenotencontact vaak goed, of telefonische ondersteuning, gecombineerd met pillen, kauwgom of pleisters."

Willemsen juicht het toe dat rokers anti-rook cursussen vergoed krijgen. Het liefst ziet hij dat meer drempels worden weggenomen. Zo zouden rokers meer dan een keer per jaar ondersteuning moeten kunnen krijgen. Ook zouden rokers volgens Willemsen gemakkelijker aan medicatie moeten kunnen komen. Nu is vaak de voorwaarde dat ze ook met iemand gaan praten.

Vorig jaar rookte nog 22,4 procent van de volwassen bevolking. De overheid wil dat dat percentage in 2040 is teruggebracht tot 5 procent. Marc Willemsen: "We hebben nog een lange weg te gaan. Maar gelukkig gebeurt er van alles. Zo gaat de prijs van een pakje sigaretten omhoog, gaan de logo's van de pakjes en gaan sigaretten sowieso meer uit het zicht."

Tv-reportage EenVandaag: Cursussen om te stoppen met roken zijn populair

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.