‘s Werelds beste voetballer Cristiano Ronaldo en bokser Floyd Mayweather zweren bij cryotherapie. Zij stellen met regelmaat hun lijf een paar minuten bloot aan -180 graden Celcius.

Maar de opkomst van cryotherapie beperkt zich niet tot topsporters. Ook voor reumapatienten zou de extreme koude een positieve invloed hebben en zo langzamerhand komen er steeds meer van dit soort apparaten in Nederland beschikbaar.

Fysiotherapeut Frans Helmers heeft zo’n cryosauna. Hij heeft in zijn praktijk de effecten van de behandeling op zijn patiënten ervaren en is zo positief dat hij inmiddels de cryosauna importeert.

Een andere liefhebber van extreme kou is 'The Iceman', Wim Hof. Hij heeft veel ervaring met therapie op basis van lage temperaturen en laat zijn licht schijnen op de cryosauna.

Ook spreken we met reumatoloog en klinisch epidemioloog Maarten Boers. Hij waarschuwt voor te hoge verwachtingen bij het apparaat en stelt dat wetenschappelijk onderzoek de heilzame werking voor reumapatiënten nog niet heeft onderschreven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.