Een van de grootste ICT-projecten bij Defensie ooit, GrIT is compleet vastgelopen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, Investico, Trouw en De Groene Amsterdammer. Hoofdleverancier IBM dreigt een miljoenenclaim bij Defensie in te dienen.

Het ministerie van Defensie dreigt voor 'vele honderden miljoenen euro's' het schip in te gaan vanwege ernstige problemen bij de aanbesteding van een nieuw informatiesysteem voor Defensie. Het project onder de codenaam Prometheus is op een dood spoor beland, zo blijkt uit interne documenten in bezit van het onderzoekscollectief.

Zwarte werkplekken

De aanbesteding is begonnen in 2016 nadat Defensie jarenlang werd geplaagd door grote ICT-problemen. In 2014 viel de koeling van een datacentrum uit waardoor eenderde van de medewerkers geen toegang tot zijn werkplek had. Tot op de dag van vandaag heeft Defensie bijvoorbeeld nog steeds geen militair internet, een beveiligde cloud waarin al het personeel kan werken.

Brigade-generaal buiten dienst Bert Booman vindt dat Defensie zo snel mogelijk over nieuwe IT moet kunnen beschikken

Joint Strike Fighter

Defensie heeft moderne wapensystemen zoals de Joint Strike Fighter en het onbemande vliegtuig Reaper aangekocht, maar de data die deze systemen produceren kunnen door verouderde IT niet goed worden verwerkt.

Bovendien is de continuïteit van het huidige, verouderde systeem slechts tot 2022 gewaarborgd. Om de overgang naar een 'informatiegestuurde krijgsmacht' te maken wil Defensie de complete ICT-infrastructuur vernieuwen.

Lees ook

1,3 miljard euro

Maar het programma ter waarde van 1,3 miljard euro ligt 4 jaar na de start compleet stil. De aanbesteding heeft een ruzie veroorzaakt tussen ambtenaren van het ministerie en een consortium van IBM en Atos. Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) vindt de risico's van het programma te hoog.

Zo is het maar de vraag of de vernieuwing uiteindelijk werkende IT-oplossingen oplevert en is Defensie afhankelijk van één leverancier. Het BIT adviseert Defensie zelfs om het project te staken als er geen 'wezenlijke aanpassingen' worden doorgevoerd.

ICT-expert René Veldwijk vindt dat Defensie zo snel mogelijk moet stoppen met GRIT, het IT programma dat is begroot op 1,3 miljard euro

Claim

IBM/Atos is de winnaar en de enige overgebleven partij in de aanbesteding. Het consortium heeft enkele jaren 150 man fulltime aan het werk voor het ontwerp van GrIT. Als zij straks alsnog buiten de boot vallen is dat 'niet alleen onredelijk maar ook onrechtmatig', zo schrijven ze in oktober 2019 in een brief aan het ministerie.

De bedrijven becijferen hun schade in de vorm van gedane investeringen, gederfde omzet, gemiste orders en reputatieschade op vele honderden miljoenen euro's. Het ministerie neemt mogelijke claims serieus, zo blijkt uit een interne bestuursnota.

Advies niet opgevolgd

Het is de vraag of Defensie aan de eisen van het BIT kan of wil voldoen. Volgens het BIT zijn de 'eerdere adviezen onvoldoende opgevolgd'.

Staatssecretaris Visser van Defensie zal de Tweede Kamer op korte termijn informeren over het vervolg van GrIT.

Het programma om de complete ICT-infrastructuur van Defensie te vernieuwen is volledig vastgelopen blijkt uit onderzoek van EenVandaag, Investico, Trouw en De Groene Amsterdammer
Het programma om de complete ICT-infrastructuur van Defensie te vernieuwen is volledig vastgelopen blijkt uit onderzoek van EenVandaag, Investico, Trouw en De Groene Amsterdammer