De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft consumenten niet geïnformeerd over vervuilde gojibessen. De bessen bevatten onwettig hoge concentraties bestrijdingsmiddelen. Dat stelt voedselwaakhond Foodwatch in EenVandaag.

info

Rectificatie: in de tv-reportage over dit onderwerp zijn op 6-12-2018 in EenVandaag beelden getoond van gojibessen van het merk Original Superfoods. Daarmee is het merk ten onrechte in verband gebracht met het onderzoek van de NVWA en vervuilde gojibessen. Daarvoor bieden we onze oprechte excuses aan.

Foodwatch kreeg de resultaten in handen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuurd (Wob). Daaruit blijkt dat in 2017 de toezichthouder 36 monsters van gojibessen onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Bij 80 procent van de monsters werden één of meer wettelijke normen overschreden, tot wel 85 maal de limiet.

Ruim tien verschillende pesticiden

Bij meer dan de helft van de monsters werden gezondheidsgrenzen overschreden. Gemiddeld werden er ruim tien verschillende pesticiden per monster aangetroffen, waaronder de illegale stoffen carbofuran en propargiet. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA merkt carbofuran aan als 'zeer giftig'.

"Het zijn bestrijdingsmiddelen die in Europa niet mogen worden gebruikt. Sinds we vorig jaar de noodklok hebben geluid over propargiet, blijkt dat het RIVM zelfs zegt: deze stof is zo gevaarlijk, die kan ons DNA mogelijk beschadigen", zegt Corinne Cornelisse van Foodwatch.

Consument informeren

Vorig jaar waarschuwde Foodwatch al in EenVandaag voor de ernstig vervuilde 'superfood'. "De vervuiling van gojibessen met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Toch heeft de NVWA wederom niets gedaan de consument te waarschuwen", zegt Corinne Cornelisse van Foodwatch.

De NVWA laat weten dat het beleid is om geen publiekswaarschuwingen te doen bij overschrijdingen van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Op dit moment is de NVWA het beleid met betrekking tot publiekswaarschuwingen aan het heroverwegen, om te kijken of bij lang houdbare levensmiddelen toch publiekswaarschuwingen zullen worden gegeven.

Uit de schappen

Om welke bedrijven dit gaat heeft de NVWA niet bekend willen maken. "Dit is onaanvaardbaar. Het is hoog tijd voor een importstop op bespoten gojibessen. Ook moet de inspectiedienst consumenten direct informeren over dit soort risicovolle producten", aldus Cornelisse.

De NVWA laat weten dat betrokken bedrijven waarschuwingen of boetes hebben gekregen. De bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun afnemers en leveranciers informeren en de verhandeling stoppen. De toezichthouder heeft gojibessen opgenomen in het reguliere monsterafnameprogramma van bestrijdingsmiddelen. Om sneller en effectiever te kunnen optreden worden nu monsters genomen bij verantwoordelijke importeurs/groothandels.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.