Marcel van Dalen, oud-raadslid van de gemeente Ede, verwachtte dit jaar met Koninginnedag een lintje ter ere van zijn 12.5 jarig jubileum als volksvertegenwoordiger. Hij wachtte tevergeefs. Burgemeester Cees van der Knaap zou het lintje moeten uitreiken. Van Dalen vindt burgemeester Van der Knaap 'niet integer' en hij diende daarover een motie in bij het aantreden van Van der Knaap. Dit was het begin van meerdere conflicten tussen Van Dalen en de burgemeester van Ede. In EenVandaag, een teleurgestelde volksvertegenwoordiger en een reactie van de gemeente Ede.

Tijdens de installatie van oud-staatssecretaris van Defensie Van der Knaap als burgemeester van Ede, zijn onder ander premier Balkenende, staatssecretaris van Defensie Jack de Vries, minister van Defensie Eimert van Middelkoop en de bevelhebber der strijdkrachten Dick Berlijn aanwezig. De feestelijke bijeenkomst krijgt een nare bijsmaak als de integriteit van Van der Knaap in twijfel getrokken wordt door D66-er Van Dalen. Het gaat Van Dalen daarbij om het optreden van Van der Knaap in de zaak van klokkenluider Fred Spijkers, die aan de bel trok over ondeugdelijke landmijnen. Van der Knaap zorgde ervoor dat alle stukken hierover in het Nationaal Archief belanden en voor niemand meer toegankelijk zijn. Dit tot onvrede van de betrokkenen. Van Dalen vermoedt een verband tussen het niet krijgen van een lintje en zijn kritiek op de burgemeester. Vrijwel alle volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag krijgen na 12 jaar volksvertegenwoordiging een koninklijke onderscheiding.

Conflict over Koninklijke Onderscheiding in Ede

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.