Door de Belastingdienst onterecht worden beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Het overkwam Chermaine Leijsner en Tamara Hardenbol. Ze moesten het 'gefraudeerde bedrag' terugbetalen en kregen daardoor flinke financiële problemen.

Menno Snel, de verantwoordelijke staatssecretaris, bood zijn excuses aan voor de gang van zaken. "De Belastingdienst is de menselijke maat verloren", sprak hij. Snel verweet de fiscus "Tunnelvisie" in de jacht op fraudeurs. Mogelijk werden duizenden ouders het slachtoffer.

'Het heeft mijn leven verwoest'

In 2013 ontving Tamara een brief van de Belastingdienst met de vraag naar gegevens van 2009. Ze leverde aan wat ze kon. "Toen kreeg ik een aanslag voor het jaar 2009, waarin stond dat ik het volledige bedrag terug moest terugbetalen." Het ging om 18.000 euro, af te lossen in maximaal twee jaar tijd.

Iedere maand moest er 900 euro worden afgedragen. "Dat ging soms goed, maar soms moesten we ook lenen bij vrienden en familie. Dat was best gênant." In beroep gaan was geen optie voor het gezin. "We durfden geen advocaat in te schakelen, omdat we die bij verlies ook nog zouden moeten betalen."

Tamara Hardenbol en Chermaine Leijsner werden door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd van fraude en moesten tienduizenden euro's aan Kinderopvangtoeslag terugbetalen.

'Ik heb mijn kinderen vaak dingen moeten ontzeggen.'

Chermaine Leijsner moest zelfs een ton terugbetalen aan de Belastingdienst. "In het begin was ik in shock. Ik dacht: dit moet een vergissing zijn, dit wordt vast opgelost. Maar dat was niet zo."

Haar contact met de Belastingdienst verliep stroef. "Je krijgt eigenlijk geen antwoorden. Je krijgt alleen brieven of herbeschikkingen, maar geen beslissingen op bezwaar." De schulden hadden effect op haar gezin. "Ik heb mijn kinderen vaak dingen moeten ontzeggen."

Of staatssecretaris Snel zijn verantwoordelijkheid moet nemen? Er zijn wel bewindspersonen voor minder vertrokken.

'Ongekend en ongehoord'

Chermaine en Tamara krijgen steun van onder meer PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en SP-Kamerlid Renske Leijten. Leijten vindt het 'ongekend en ongehoord hoe de overheid zich tegen haar burgers heeft gekeerd'.

Staatssecretaris Snel heeft de Tweede Kamer niet voldoende ingelicht, vindt Leijten. "Keer op keer moesten we weer om stukken vragen. Het lijkt er niet op, of hij tot het gaatje is gegaan. En dat is vreemd, want als blijkt dat er van alles is misgegaan, dan wil je daar toch alles van weten?"

Lees ook

Snel is 'deel van het probleem'

Eerder dit jaar werd Menno Snel door de Tweede Kamer nog gezien als dé man die dit probleem met zijn vakkennis kon oplossen. Maar door de wijze waarop hij de Kamer heeft ingelicht is daar inmiddels twijfel over ontstaan. Snel wordt verweten dat hij de Kamer niet informeerde dat het om veel meer gevallen gaat, dan in eerste instantie werden gemeld. Critici vinden dat de staatssecretaris daarmee onderdeel van het probleem is geworden en stellen zijn positie ter discussie. Woensdag zal Snel in een moeilijk debat zijn positie proberen te verdedigen.

In de Tweede Kamercommissie Financiën zou ook de optie zijn besproken om Snel en zijn ambtenaren strafrechtelijk te vervolgen, vanwege het opzettelijk in de problemen brengen van ontvangers van de Kinderopvangtoeslag.

Bekijk hier de TV-reportage over de Kinderopvangtoeslag-affaire

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.