Een kwart van de Nederlanders kan hulp van een buur gebruiken, maar durft daar niet om te vragen. Terwijl juist 71 procent van de ondervraagde Nederlanders graag zou willen helpen, maar de vraag niet krijgen. Waar gaat het mis en hoe kan dit probleem opgelost worden?

Buurthulp-apps zoals Nextdoor zouden een oplossing kunnen bieden. Al in duizenden buurten van Nederland fungeert het als een mantelzorgmatchmaker. Denk bijvoorbeeld aan een dementerende buurvrouw die in zijn jongere buurman een mantelzorger vindt, die wekelijks de boodschappen doet en haar naar medische afspraken begeleidt. Of denk aan een ouder, nog fit, echtpaar dat structureel helpt met klusjes van een ouder stel twee straten verderop. 

Oplossing voor personeelstekort?

Zouden dit soort apps kunnen bijdragen aan een oplossing voor het tekort aan medewerkers in de zorg? Is er sprake van een sociale revolutie? De vraag is alleen, waar ligt de grens? Zou men zijn oudere buurman ook onder de douche willen zetten?

Kun je je buurtgenoten wel voor alles vragen? Wie is er aansprakelijk als er iets mis gaat? En is deze ontwikkeling een bedreiging voor professionele banen in de zorg? EenVandaag spreekt met Cecil Scholten van Expertisecentrum Mantelzorg.

Scholten is expert op het gebied van vrijwilligerswerk in de informele zorg. Daarnaast zoeken we uit in Doorn hoe de buurthulp-app zijn werk doet en spreken we met Nextdoor, één van deze apps die beschikbaar zijn in Nederland.