Een bijzondere ontwikkeling in Noorwegen: twee architectenbureaus willen naast het vliegveld van Oslo een stad bouwen die niet alleen zelfvoorzienend moet worden, maar zelfs energie moet opleveren. Het hart van Huub Keizers van TNO maakt een sprongetje. Binnen enkele jaren kan dit plan ook in Nederland werkelijkheid worden.

"Een prachtig plan", aldus Keizers. "Deze projecten hebben we nodig om technologieën te ontwikkelen."  De stad zal volledig werken op hernieuwbare energie die zelf wordt produceerd. En de energie die overblijft wordt verkocht aan steden in de buurt. Niet geheel overbodig: alleen elektrische auto's zijn welkom. "Dit past precies in het plaatje waar we uiteindelijk naar toe moeten." 

Het zal betekenen dat alle beschikbare wanden van een woning voorzien moeten worden van zonnecollectoren. "Niet de standaard zonnepanelen, maar het moet op een mooie manier vormgegeven worden", aldus KeizersDaarnaast moet de opgewekte energie opgeslagen worden. Dat is wel een uitdaging. In Oslo kan dat gebeuren in één van de talloze stuwmeren, in Nederland zal dat in de toekomst ingewikkelder zijn. 

Als een woning of een stad energie moet opleveren dan betekent dat uiteraard ook dat een woning zo min mogelijk energie moet verbruiken. "Dat betekent dat je een woning goed moet isoleren. Alleen je moet daarbij altijd rekening houden met een gezond binnenmilieu."

Stad van de Zon

In Nederland zijn de eerste stappen al gezegd. Heerhugowaard kent de Stad van de Zon. Dat is een nieuw project dat verder ontwikkeld kan worden. En in Rotterdam is het project Dutch Windwheel gerealiseerd. Daar wordt getest met energie opwekken en opslaan. Dit moet uiteindelijk ook toepasbaar zijn op bestaande bebouwing. 

Huub Keizers is positief over de snelheid waarmee energiepositieve woningen en steden gebouwd kunnen worden. In Almere wordt er al in een wijk geëxperimenteerd. "Technisch zou er al wel een stad gebouwd kunnen worden dat energiepositief is, maar het duurt nog even voordat de bestaande bouw ook zover is. Ik verwacht dat de eerste wijken tussen de 5 en 7 jaar al wel aangepakt zijn." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.