De uit Irak gevluchte Rodaan Al Galidi brak dit jaar door bij een breed publiek met zijn boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. Het is een grappige en bijtend verslag van het leven van een asielzoeker in Nederland. In de serie ‘Bijtanken met’ zoekt EenVandaag hem op.

Al Galidi werd in 1971 geboren in Irak, waar hij afstudeerde als bouwkundig ingenieur. Na zijn studie vluchtte hij uit Irak om de dienstplicht te ontwijken. In 1998 vroeg hij asiel aan in Nederland, maar dit werd geweigerd en hij werd uitgeprocedeerd. Daarna wist hij in Vlaanderen een werkbeurs te krijgen. 

In 2007 kondigde Nederland het generaal pardon aan en Al Galidi kreeg een verblijfsvergunning. Hij slaagde in 2011 echter niet voor zijn inburgeringscursus waardoor de Immigratie- en Naturalisatie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (IND) het recht heeft om de vergunning weer in te trekken. 

In het boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ vertelt Al Galidi het verhaal van Semmier Kariem, zowel voordat hij aankomt in Nederland als tijdens het aanvragen van asiel in het land. Kariem bestudeert ondertussen het land waar hij misschien ooit deel van mag uitmaken maar weet ook, nu hij er verblijft, dat hij altijd een buitenstaander zal blijven. 

EenVandaag gaat met Al Galidi naar het Haasterveer, een voetgangerspontje bij de IJssel, in de buurt van Zwolle. Pontbaas Jacob hielp hier Rodaan aan zijn eerste baantje: met houten grepen de boot langs stalen kabels slepen om fietsers over te zetten.