Gas en de Groningers, het is een lang verhaal. Al jaren zijn er aardbevingen in de noordelijke provincies door de gaswinning. Afgelopen maandag was het Groningse dorpje Zeerijp het epicentrum van een aardbeving. Minister Wiebes kondigde direct een verlaging van de gaswinning aan.

Vandaag bezoekt Wiebes de getroffen gebieden in onder meer Zeerijp, Loppersum en de stad Groningen. 

Een bezoek van de minister aan Groningen na een aardbeving gebeurde eerder. Wiebes' voorganger en partijgenoot Henk Kamp werd het spreken daar bijna onmogelijk gemaakt. In 2014 klopten boze Groningers hard op de ruiten van de ruimte waar Kamp een persconferentie hield. Ook werd er met sirenes veel kabaal gemaakt om Kamp de ernst van de situatie aan te geven. Kamp deed zijn best en maakte zijn persconferentie af. 

Goudsmit Arne van Hulsen maakte op die dag een protestspeld. Veel Groningers kochten er een. De burgemeester van Loppersum en andere Groningse politici kregen direct een speld. Bij het volgende bezoek van Minister Kamp aan Zeerijp in maart 2016 kreeg de eerder uitgejouwde bewindspersoon ook een speld van Arne van Hulsen. Hij vertelt over de boze reacties die hij kreeg op het geven van dat cadeau aan Kamp. "Kamp is echt een scheldwoord geworden. Zoiets als lul." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.